Icoon factcheck

Factcheck: Vermindert mediterrane voeding het risico op dementie?

Image

Fruit, groenten, volle granen, noten en gezonde vetten: het mediterraan dieet is voor het zesde jaar op rij verkozen tot het beste algehele voedingspatroon. Niet alleen omdat het ons doet denken aan een zonnige vakantie, maar het dieet heeft heel wat voordelen voor de gezondheid. Bovendien zou een mediterraan voedingspatroon het risico op dementie verminderen.

Het mediterraan dieet omvat het traditionele, gezonde voedingspatroon van landen die grenzen aan de Middellandse Zee, zoals Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje. Het voedingspatroon verschilt van regio tot regio, maar bestaat altijd grotendeels uit groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte, vis en een matig alcoholgebruik.

In het verleden werd al bewezen dat het mediterraan dieet goed is voor de gezondheid. Het beschermt je tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals bloeddruk, cholesterol, BMI en ontstekingsmarkers) en kanker. Britse onderzoekers gingen onlangs na of een voedingspatroon met mediterrane kenmerken ook andere gezondheidsvoordelen heeft, zoals dementie tegengaan.

De wetenschappers gebruikten de gegevens van 60.298 volwassenen die ze 9 jaar lang opvolgden. Bij de start van de studie registreerden de onderzoekers de eet- en leefgewoonten van de deelnemers. Tijdens de studie volgden ze op bij wie dementie optrad. Uiteindelijk noteerden de wetenschappers in totaal 882 gevallen van dementie. Onder hen scoorden 336 laag op het mediterraan dieet, 245 anderen volgden wel vaak een mediterraan voedingspatroon. De overige deelnemers hadden een gewoon eetpatroon. Het risico op dementie bleek dus 23 procent lager in de groep die vaker een mediterraan dieet volgde. Daaruit concludeerden de wetenschappers dat een mediterraan voedingspatroon een zekere bescherming biedt tegen dementie.

Het Brits onderzoek is echter niet waterdicht, waardoor het moeilijk is om een mediterraan voedingspatroon en het risico op dementie aan elkaar te linken. In de studie komt dementie minder vaak voor bij de groep met een mediterraan voedingspatroon, maar die groep is ook fysiek actiever, rookt minder, lijdt minder aan obesitas en heeft een hogere opleiding dan de andere groep. Allemaal factoren die in het verleden eveneens geassocieerd werden met een lager risico op dementie.

Verder bestaat het mediterraan dieet eigenlijk niet. Het voedingspatroon in Tunesië verschilt bijvoorbeeld van dat in Spanje. Het zijn vooral bepaalde kenmerkende voedingsprincipes, zoals veel groenten en volle granen, die het een gezond dieet maken.

Conclusie?
De Britse studie toont aan dat wie een mediterraan voedingspatroon aanneemt, bijna een kwart minder risico heeft op dementie. Dat zijn echter vaak mensen die ook veel bewegen, een gezonder lichaamsgewicht hebben, minder roken en een hogere opleiding gevolgd hebben. Om die reden is het moeilijk om in dit soort waarnemend onderzoek de eetgewoonten te isoleren van de leefgewoonten. Wat wel vaststaat, is dat gezonde eet- en leefgewoonten heel wat algemene voordelen hebben voor je gezondheid.

Bron: Gezondheid en Wetenschap