De afgelopen 10 jaar is het aantal langdurig zieke werknemers en werklozen verdubbeld, momenteel zouden het er ongeveer 500.000 zijn. Zo’n 10 procent daarvan wil terug aan het werk, maar dat blijkt niet altijd eenvoudig. Om het probleem aan te pakken, riep minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) het Terug Naar Werk (TNW)-plan in het leven.
Meer dan 1 op de 10 werknemers is langdurig ziek. Dat zijn werknemers of werklozen die langer dan één jaar arbeidsongeschikt zijn. Hoewel het voor een groot deel van hen niet mogelijk is om terug de stap naar werk te zetten omdat hun gezondheid het niet meer toelaat, zou zo’n 10 procent wel weer aan de slag kunnen en willen. Dat gaat dus om ongeveer 50.000 mensen. Daarvan vindt de helft zelf de weg terug naar de oude of een nieuwe werkgever. De andere helft heeft een duwtje in de rug nodig. Die mensen kunnen nu vrijwillig een Terug Naar Werk (TNW)-traject starten, onder begeleiding van een Terug Naar Werk (TNW)-coördinator.
In 2022 werden over alle ziekenfondsen veertig TNW-coördinatoren aangesteld, in 2023 zouden dat er zestig moeten zijn. Joyce Smet is een van de drie TNW-coördinatoren die bij LM Plus aan de slag zijn en tevens dienstverantwoordelijke. “Het TNW-traject omvat alles wat te maken heeft met re-integratie van langdurig arbeidsongeschikte leden”, zegt Joyce. “Als TNW-coördinatoren gaan wij leden die dat willen, ondersteunen en begeleiden bij hun terugkeer naar werk. Dat kan dankzij aangepast werk zijn bij de oude werkgever, ander werk of een opleiding.” De ambitie is om in een eerste fase, samen met andere ziekenfondsen, 18.000 mensen per jaar weer aan het werk te krijgen. Later moeten dat er jaarlijks 24.000 worden.
Download de PDF ‘Hoe start ik een TNW-traject op?’
De TNW-coördinatoren informeren het lid en werken, tijdens verschillende contactmomenten, samen met het lid een traject uit voor re-integratie. “Hoe dan ook kijken we naar wat past bij hun mogelijkheden, noden en gezondheidssituatie en wordt elk traject helemaal op maat van de langdurig zieke uitgewerkt”, benadrukt Joyce. “Het is dan ook niet de bedoeling van het traject om langdurig zieken te verplichten om te gaan werken, wel om hen de nodige informatie aan te reiken en na te gaan wat al dan niet mogelijk is.”
“Alle arbeidsongeschikte leden, loontrekkenden en leden met of zonder een arbeidscontract kunnen een traject aanvatten”, gaat Joyce verder. Om aan een traject te kunnen beginnen, is het wel belangrijk dat je erkend bent als arbeidsongeschikt en dat je nog voldoende fysieke en psychische vermogens en vaardigheden hebt om de terugkeer naar de arbeidsmarkt mogelijk te maken.
Mensen die langdurig ziek zijn, zullen 10 weken na het begin van de arbeidsongeschiktheid een vragenlijst krijgen van de adviserend arts van hun ziekenfonds. Daarin wordt onder meer gevraagd naar hun gezondheidstoestand en of ze zelf denken opnieuw aan het werk te kunnen gaan. Vervolgens bezorgt de langdurig zieke de ingevulde lijst binnen de 2 weken terug aan de adviserend arts. In de vierde maand van de arbeidsongeschiktheid maakt de adviserend arts op basis van het medisch dossier en de ingevulde vragenlijst een eerste inschatting van wat de werknemer nog kan. Het invullen van de vragenlijst is belangrijk. Wie dat niet doet, zal hulp aangeboden krijgen en uitgenodigd worden voor een medisch onderzoek (al zijn daar uitzonderingen mogelijk). Is de vragenlijst na meerdere verwittigingen nog steeds niet ingevuld, dan komen daar vanaf 2023 sancties op, zo kondigde de huidige regering De Croo enige tijd geleden aan. Die mensen verliezen dan 2,5 procent van de uitkering die ze krijgen. Zodra de vragenlijst wel ingevuld is en de langdurig zieke meewerkt, wordt de volledige uitkering weer uitbetaald.