Ondersteuning voor mantelzorgers vanuit LM

Online praatgroep mantelzorgers

Steeds vaker hoor je in de media de term ‘mantelzorg’ of lees je er iets over in de krant. Wat is dat nu juist en waar kan je als mantelzorger ondersteuning vinden? Mantelzorg kan in verschillende vormen voorkomen: van enkele keren per week boodschappen doen voor een zorgbehoevende ouder en zijn/haar administratie regelen tot 24/7 zorgen voor een zorgbehoevende partner. Ook wanneer de zorgbehoevende is opgenomen in een voorziening, bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, kan je nog mantelzorgtaken opnemen.

Zelfs in onze populaire soaps zien we voorbeelden van mantelzorg. In ‘Thuis’ zorgt Sam (rol van An Vanderstighelen) voor haar moeder Veerle (rol van Karin Tanghe) met dementie. In ‘Familie’ ondersteunen Benny (rol van Roel Vanderstukken) en zijn gezin op een warme manier Benny’s vader Alfons (rol van Jaak Van Assche) en Emiel (rol van Jelle Palmaerts), een volwassene met het syndroom van Down en vriend aan huis bij het gezin van Benny. We stellen in beide soaps vast dat mantelzorg verlenen niet altijd evident is. De zorg voor haar moeder wordt Sam soms te veel. Benny maakt dan weer fouten uit onwetendheid of omdat hij even geen rekening houdt met de beperkingen van Alfons en/of Emiel, wat al eens tot discussies leidt met zijn vader of met Emiel. Toch worden Veerle, Alfons en Emiel omringd met de beste zorgen door hun mantelzorger(s).

Wat doet LM voor de mantelzorgers?

Luisterend oor

Voor een luisterend oor kunnen mantelzorgers terecht bij de vzw Liever Thuis LM. Deze organisatie is een door de Vlaamse overheid erkende mantelzorgvereniging, opgericht door de Liberale Mutualiteit.

Je kan de klok rond bellen naar de vereniging om je verhaal te doen en advies te vragen. Tijdens de kantooruren (elke werkdag tussen 8u30 en 12u00 en tussen 13u00 en 16u30) word je geholpen door een medewerker van de vereniging. Na de kantooruren en tijdens het weekend kom je terecht bij de wachtdienst. Je oproep, vragen en contactgegevens worden genoteerd en de volgende werkdag belt een medewerker van de vzw Liever Thuis LM je op. Je kunt onze mantelzorgvereniging bereiken op het nummer 02/542 87 09.

Mail je liever dan te bellen? Dat kan. Je stuurt je mail dan naar lieverthuis@lm.be. Binnen de twee werkdagen ontvang je een antwoord.

Nood aan informatie?

De vzw Liever Thuis LM heeft ook een ledenblad ‘Liever Thuis’, dat driemaal per jaar verschijnt. In dit magazine lees je tal van interessante artikels voor mantelzorgers en zorgbehoevende personen. Daarnaast organiseert de vzw Liever Thuis LM minstens 50 activiteiten per jaar voor mantelzorgers en andere geïnteresseerden, verspreid over heel Vlaanderen en ook enkele in Brussel. Tijdens deze activiteiten ontmoet je ook mensen die zich in dezelfde situatie als jou bevinden en met wie je ervaringen kan uitwisselen.

Als lid van de vzw Liever Thuis LM ontvang je automatisch het magazine ‘Liever Thuis’ en word je, als je dit wenst, uitgenodigd voor de activiteiten. Het lidmaatschap is volledig gratis. Lid worden kan door dit online inschrijvingsformulier in te vullen.

Heb je geen internet? Bel dan naar 02/542 87 09. We sturen jou het inschrijvingsformulier op, samen met een retourenveloppe zodat je geen postzegel hoeft te kleven.

Nood aan financiële ondersteuning?

Wens je informatie over de financiële tegemoetkomingen waar jij als mantelzorger of de persoon voor wie je zorgt recht op zou kunnen hebben? Neem dan contact op met onze Dienst Maatschappelijk Werk (DMW):

Regio Antwerpen: 03/206.35.20

Regio Asse/Aalst: 02/454.95.20

Regio Limburg: 011/70.53.20

Regio West-Vlaanderen: 050/89.15.20

Of stuur een mail naar DMW@LMPlus.be.