Icoon sport

Factcheck: lopen we sneller met muziek?

Lopen met muziek

Joggen met wat loeiharde beats in je oren, heerlijk toch? Maar beïnvloedt muziek eigenlijk je prestaties tijdens het bewegen, zodat je bijvoorbeeld sneller loopt? Dat was de onderzoeksvraag van enkele Australische en Britse onderzoekers. Spoiler alert: de uitkomst geeft je nog meer zin om je sportschoenen aan te trekken!

De onderzoekers voerden een literatuurstudie uit waarbij ze 139 studies bestudeerden, met in totaal 3.599 deelnemers. Alle onderzochte studies waren interventiestudies, waarbij deelnemers zowel met als zonder muziek moesten bewegen (lopen, wandelen, fietsen of krachttraining).

Aan de hand van vijf criteria werd de invloed van muziek op bewegen geëvalueerd: het gevoel van de deelnemers na het bewegen, het hartritme van de deelnemers, hun prestaties, hun ervaring bij de inspanning en hun zuurstofgebruik.

Van de vijf criteria verbeterden er vier wanneer deelnemers naar muziek luisterden tijdens het sporten. Vooral het gevoel van de deelnemers na de inspanning was opmerkelijk beter door tijdens de inspanning naar muziek te luisteren. Het effect van muziek was dan weer klein op het zuurstofgebruik van de deelnemers. Verder werd hun hartslag niet beïnvloed.

Maar waarom heeft muziek zo’n positief effect op onze sportprestaties? Volgens de onderzoekers zorgen leuke deuntjes voor afleiding tijdens het bewegen en kan het ritme van de muziek de snelheid waarmee je beweegt bewust of onbewust beïnvloeden. Dat is dan wel afhankelijk van het tempo van de muziek en of dat tempo dicht bij je comfortzone ligt.  

Het besluit? Door naar muziek te luisteren tijdens het bewegen, genoten deelnemers meer van de inspanning en verbeterden hun prestaties tot wel 15 procent. Goed nieuws: uit het onderzoek blijkt dat het effect onafhankelijk is van het trainingsniveau van de deelnemers en van de intensiteit van het sporten. Toch is er een belangrijke nuance bij de resultaten. Het is mogelijk dat muziek je sportprestaties wat verbetert, maar het is niet realistisch om verbazingwekkende resultaten te verwachten.

Bron: Gezondheid en Wetenschap

3

Loop jij met muziek?