Icoon factcheck

Factcheck: kan je gewicht verliezen met een mobiele applicatie?

Kan je gewicht verliezen met een app?

Een dikke maand geleden trapten we 2023 af. Voor velen ging dat gepaard met een heleboel goede voornemens. Gewicht verliezen spant dan ook jaarlijks de kroon als een van de populairste. Tegenwoordig bestaan er heel wat hulpmiddelen om te vermageren, zoals mobiele applicaties. Maar helpen mobiele applicaties echt om die overtollige kilo’s kwijt te raken?

Vermageren lijkt eigenlijk eenvoudig: minder calorieën opnemen dan je lichaam nodig heeft, waardoor je lichaamsvet zal verdwijnen. Hoeveel calorieën je lichaam mag innemen om te vermageren, is onder andere afhankelijk van je lengte, gewicht en levensstijl en kan gemakkelijk berekend worden door mobiele applicaties. Werken die eenvoudige berekeningen van mobiele applicaties om op lange termijn gewicht te verliezen? Dat is wat een team van wetenschappers uit Singapore zich afvroegen.

De onderzoekers gingen na hoeveel gewicht personen verliezen die mobiele apps gebruiken om af te vallen. Ze bestudeerden 16 verschillende interventiestudies met in totaal 2.870 deelnemers. Bij een interventiestudie doet de onderzoeker iets dat het leven van een groep deelnemers beïnvloedt (interventiegroep). Vervolgens worden de effecten van die interventie vergeleken met een andere groep deelnemers die de interventie niet ondergingen (controlegroep). In de 16 studies kreeg een deel van de deelnemers met overgewicht telkens een mobiele applicatie als hulp om af te vallen.

Uit de studies bleek dat na 3 maanden het gemiddeld gewichtsverlies van de personen die apps gebruikten 2,2 kilogram was. Na 12 maanden was dat 1,6 kilogram. Bovendien noteerden de onderzoekers geen merkbare verbetering in het gehalte aan vetten en suiker in het bloed van de deelnemers. Daaruit besloot het team van onderzoekers dat mobiele applicaties op lange termijn een vrij beperkt gewichtsverlies opbrengen en de gezondheid niet verbeteren.

Gewicht verliezen is namelijk meer dan een eenvoudige rekensom met calorieën. Op lange termijn spelen motivatie, discipline, gedrag en verleiding een even grote rol. Mobiele applicaties kunnen die aspecten niet zo gemakkelijk opnemen in hun algoritmes. Het gebruik van mobiele applicaties als behandeling voor overgewicht is in dat opzicht dus eerder ontgoochelend.

Wat werkt wel? Een goed evenwicht tussen gezond eten en voldoende beweging. Met dat bewegen helpen we jou bij LM Plus graag verder!

Bron: Gezondheid en Wetenschap