Icoon factcheck

Factcheck: zijn avocado’s goed voor je hart?

Rijpe avocado

Avocado’s zijn al enkele jaren razend populair. Volgens een Amerikaanse studie blijkt nu dat ze ook de kans op hart- en vaatziekten zouden verkleinen.

Het gaat om een grootschalige studie waarbij de gegevens van 68.786 vrouwen en 41.701 mannen gedurende 30 jaar gevolgd werden. Het doel van de studie? Nagaan of er een verband bestaat tussen het eten van avocado’s en de kans om een hart- en/of vaatziekte te krijgen.

Om de twee jaar werden de gezondheidsgegevens van de deelnemers verzameld en om de vier jaar moesten ze een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd hoe vaak ze avocado’s eten. De onderzoekers hielden ook bij wie ondertussen aan een hart- of vaatziekte leed.

Aan het einde van de studie bleek dat wie meer dan twee keer per week avocado’s at in het algemeen 16 procent minder kans had op hart- en vaatziekten. Daarnaast had 21 procent minder kans op een coronaire hartziekte dan wie nooit avocado’s at. Avocado’s hadden echter geen invloed op de kans om een beroerte te krijgen.

Waarom zijn avocado’s zo gezond?

Avocado’s zijn rijk aan oliezuur. Dat is een onverzadigd vetzuur dat de slechte cholesterol doet dalen. Maar de vruchtgroente is ook een goede bron van vezels en verschillende vitaminen en mineralen (zoals kalium en foliumzuur). Het zijn die stoffen die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Niet alleen avocado’s hebben een positief effect. Uit dezelfde studie blijkt dat noten, olijfolie en andere plantaardige oliën hetzelfde effect hebben. Als je dus geen avocado’s lust, zijn ze perfect vervangbaar door andere producten.

De aanzienlijke ecologische voetafdruk van avocado’s kan een andere reden zijn om ze af en toe links te laten liggen. Voor de productie van een kilo avocado’s is namelijk zo’n 2.000 liter water nodig en het vervoer vanaf de grote plantages in Centraal- en Zuid-Amerika zorgt voor een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen.

Bron: Gezondheid en Wetenschap