Tips & tricks

Vertrek zorgeloos op vakantie dankzij onze handige checklist!

Binnenkort op reis

Ziekteverzekering

In België is iedereen verplicht om bij te dragen aan de ziekteverzekering. Ben je daarmee in orde, dan kan je een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aanvragen en heb je recht op de terugbetaling van de kosten voor onvoorziene medische zorg.

Ledenbijdrage

Als je je ledenbijdrage betaald hebt aan je ziekenfonds, kan je rekenen op medische bijstand van Mutas.

Check het reisadvies voor jouw vakantiebestemming

Op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken vind je de recentste reisadviezen.

Vraag tijdig je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan

Zo’n kaart kan je aanvragen via het aanvraagformulier op www.lmplus.be, via het e-loket of in een LM Plus-kantoor in je buurt. Sinds kort kan je ook digitaal je EZVK raadplegen via het e-Loket.

Sla de contactgegevens van de alarmcentrale van Mutas op

De reisverzekering van Mutas biedt onbeperkte dekking van je kosten voor dringende en onvoorziene medische hulp. De alarmcentrale is 24/24u beschikbaar via 0032 22 72 09 00 of assistance@mutas.be. Let wel: de reisbijstand is niet in elk land geldig!

Registreer je via travellersonline

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Als je je reis via travellersonline registreert, kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig gemakkelijker informeren en ondersteunen.

Stel je reisapotheek samen

Het kan weleens gebeuren dat je op vakantie hoofdpijn krijgt of te kampen hebt met krampen, neem uit voorzorg enkele belangrijke geneesmiddelen mee. Ook insectenspray, pleisters en een thermometer kunnen handig zijn. Het volledige lijstje vind je terug op www.lmplus.be.

Gaan je kind(eren) mee op reis?

Vergeet niet tijdig een kids-ID aan te vragen voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar! Zo’n kids-ID kun je aanvragen bij je gemeentebestuur.

Ben je arbeidsongeschikt?

Indien je naar een land reist binnen de Europese Economische Ruimte (EER) of naar Zwitserland, moet je de adviserend arts van LM Plus daar 14 dagen voor je vertrek van op de hoogte brengen. Reis je buiten de EER en Zwitserland? Dan heb je de expliciete toestemming nodig van de adviserend arts. Zonder die toestemming loop je het risico dat je uitkering wordt stopgezet.

Check je vaccinaties

Sommige landen vereisen dat je tegen bepaalde ziektes gevaccineerd bent, bijvoorbeeld tegen gele koorts, hepatitis A of tetanus. Andere vaccins zijn dan weer aanbevolen. Voor vaccinaties die in België erkend zijn, ontvang je een terugbetaling van LM Plus.

EZVK

De gratis Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bewijst dat je in orde bent met de wettelijke ziekteverzekering en geeft recht op de terugbetaling van kosten door een buitenlands ziekenfonds voor onvoorziene medische zorg. Let wel: de EZVK is enkel bruikbaar als je tijdelijk in het buitenland verblijft voor vakantie, werk of studies.

Waarom belangrijk?

Met de EZVK worden de kosten voor medische zorg in het buitenland rechtsreeks verrekend met je ziekenfonds. Heb je de kaart niet bij, dan moet je in sommige landen (zoals Spanje en Portugal) je medische kosten ter plaatse betalen. Hou in elk geval alle originele facturen en betalingsbewijzen goed bij, alsook een kopie van je voorschriften voor geneesmiddelen en behandelingen. Alle documenten dien je bij thuiskomst te bezorgen aan een LM Plus-kantoor in je buurt. De EZVK dekt geen geplande medische zorg. Als je reist met de bedoeling om je te laten behandelen, dan worden je medische kosten niet gedekt.