Icoon factcheck

Factcheck: Vitamine zee, ben je gezonder als je aan zee woont?

Image

Wie aan de zee woont, is gezonder. Dat is de opvallende boodschap van een nieuw Belgisch onderzoek waaraan tientallen wetenschappers van de universiteiten van Gent en Antwerpen aan meegewerkt hebben. “Door zeelucht wordt ons immuunsysteem beter getraind en is het in een hoger niveau van paraatheid voor schadelijke bacteriën en virussen”, beweert onderzoekscoördinator Maarten De Rijcke van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Vanwaar komen die gezondheidsvoordelen dan? Dat zou te maken hebben met de inademing van minuscule waterdruppeltjes. Die druppeltjes ontstaan door opspattend zeewater dat met de wind wordt meegevoerd en ingeademd door kustbewoners.

Om dit te bewijzen, analyseerden de onderzoekers zo’n druppeltjes die ze verzamelden op de zeedijk of ze maakten ze zelf aan de hand van klotsend zeewater in een aquarium. Daarna brachten ze de druppeltjes in contact met menselijk celweefsel afkomstig van embryonale niercellen. De onderzoekers stelden vast dat een aantal receptoren van deze cellen reageerden op de blootstelling. Hoe meer virussen en bacteriën er in de druppels zaten, hoe feller de reactie van de niercellen. Daar stopte het onderzoek echter. Of kustbewoners daardoor meer weerstand hebben of gezonder zijn, werd niet onderzocht of aangetoond.

Heel wat studies suggereren dat kustbewoners gezonder zouden zijn. Die studies zijn vooral gebaseerd op vragenlijsten, waardoor hun bewijskracht niet sterk is. In dat opzicht is dit Belgisch onderzoek dus wel interessant, al is er nog een grote weg af te leggen tussen waarnemingen in een lab en het echte effect bij mensen die de zeelucht inademen.

Bovendien is het geen verrassing dat de blootstelling aan meer microben, zoals virussen en bacteriën, aanleiding geeft tot een sterkere reactie van cellen. De onderzoekers geven zelf aan dat dit ook al is gebleken met stedelijke lucht. Ze leggen de link met de hygiënehypothese, die stelt dat de blootstelling aan allerlei infecties op jonge leeftijd de kans op allergieën bij kinderen vermindert.

Kortom, het onderzoek is een wetenschappelijk goed uitgevoerde labo-studie, maar het levert geen bewijs dat ons immuunsysteem sterker wordt door zeelucht.

Bron: Gezondheid en Wetenschap

Zelf nagaan of zeelucht wel gezond is? Het project SeaBreeze onderzoekt het effect van zeelucht op onze gezondheid bij deelnemers van 18 tot 50 jaar. En jij kan eraan meewerken! Schrijf je in via deze link.