Ken je Popeye nog? Het stripfiguur dat na het eten van een blik spinazie plots ijzersterk wordt. Hoewel Popeye nooit echt heeft bestaan, is er enige waarheid te vinden in zijn voedingskeuzes. Waarom? Spinazie bevat heel wat ijzer en dat laatste is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn dan weer nodig om zuurstof door ons lichaam te vervoeren of koolstofdioxide af te voeren. Verder hebben we ook ijzer nodig om in onze cellen energie te produceren en draagt het bij aan een normale werking van het afweersysteem. Kortom, ijzer zorgt voor een sterk en gezond lichaam. Een tekort aan ijzer vermijd je dus best, maar hoe herken je de symptomen van een ijzertekort?
Je huid is bleker dan normaal
Doordat ijzer belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen, zorgt het bestanddeel ook voor kleur op je wangen en huid. Een gebrek aan ijzer in je lichaam, kan er dus toe leiden dat je huid er bleker uitziet.
Je hebt altijd koude handen en voeten
Voelen je vingers en tenen vaak koud aan? Als je ijzerniveau niet op peil is, bevat je bloed ook minder zuurstof. Omdat er minder zuurstof aanwezig is, wordt het eerst naar alle essentiële organen zoals je hersenen, nieren, lever, hart en longen gestuurd. Met als gevolg dat er dus minder bloedtoevoer is naar je handen en voeten, waardoor ze koud aanvoelen.
Je hartslag is ongewoon hoog
Omdat er minder zuurstofrijk bloed in je lichaam aanwezig is, versnelt je hartslag om aan de vraag naar zuurstof te kunnen voldoen.
Je bent altijd moe
Slaap je voldoende, maar blijf je moe? Dan is er een kans dat je te weinig ijzer in je lichaam hebt. Er is dan waarschijnlijk niet genoeg ijzer beschikbaar voor je rode bloedcellen om zuurstof te transporteren of koolstofdioxide af te voeren. Dat zorgt uiteindelijk voor vermoeidheid.
Wat kan je doen?
Breng variatie in je dieet door meer ijzerrijke voeding zoals vlees, vis, gevogelte of groene groenten te eten. Merk je geen verbetering, dan is het aangeraden om bij je huisarts langs te gaan voor een bloedafname.