Ray bodycare: goed voor je huid, je gezondheid & onze planeet

Ray bodycare

“Alle producten formuleer en produceer ik zelf, zo weet ik exact hoe het proces verloopt en welke ingrediënten erin zitten”

Al meer dan 20 jaar werkt Hilde Nys als apotheker in hartje Gent. In haar moeizame zoektocht naar écht gezonde en duurzame verzorgingsproducten besloot ze samen met zoon Thomas zelf aan de slag te gaan en zo werd Ray geboren. Maar wat onderscheidt Ray van andere verzorgingsproducten? We gingen rond de tafel zitten met Hilde om kennis te maken.

Hoe is het idee voor Ray ontstaan?

“Vroeger controleerde ik telkens de achterkant van producten in mijn apotheek en merkte ik op dat er soms ingrediënten inzaten die de huid irriteren of zelfs het immuunsysteem aanvallen”, begint Hilde. “In mijn hoofd had ik een lijst producten van verschillende merken waarvan ik wist dat de inhoud in orde was. In 2015 kwam ik voor het eerst op het idee om zelf een verzorgingslijn te ontwikkelen waarvan ik zeker wist dat het gezond is.”

Een aantal jaar later hielp haar zoon de fundamenten leggen van Ray. “Thomas stelde voor om een shampoo en conditioner te lanceren”, vertelt Hilde. “Hij hield zich bezig met de praktische kant zoals de vormgeving en machines. De formulering en kwaliteitscontrole van de producten nam ik op. Op ons eigen tempo introduceerden we nieuwe producten en bleef ons gamma verder uitbreiden.”

Wat onderscheidt Ray van andere verzorgingsproducten?

“Het belangrijkste is dat onze producten doeltreffend werken”, benadrukt Hilde. “Enkel de strikt noodzakelijke actieve en functionele grondstoffen worden gebruikt. Zo bekijk ik eerst wetenschappelijke studies om bijvoorbeeld de dosis van bepaalde ingrediënten te bepalen. Overbodige ingrediënten voor marketingdoeleinden vind je bij ons niet terug.”

Kan je verduidelijken waarom de producten van Ray goed zijn voor je gezondheid?

“Elk product wordt getest op gezondheidsrisico’s”, legt Hilde uit. “We analyseren bijvoorbeeld de kans op huidirritatie, pigmentvlekken en acne. Verder kijken we naar wat er gebeurt wanneer de producten in onze bloedbaan terechtkomen. Daarbij zijn hormoonverstoorders en kankerverwekkende stoffen uit den boze. Bovendien zijn al onze producten hypoallergeen.”

Daarnaast schenken jullie ook aandacht aan onze planeet. Hoe komt dit tot uiting?

“We doen ons uiterste best om zo veel mogelijk ecologisch te werken, vanaf het productieproces tot de verpakking”, verklaart Hilde. “Onze producten zijn biologisch afbreekbaar. Ook het chemische proces om bepaalde ingrediënten te maken, wordt nagekeken aangezien dit vaak niet ecologisch verloopt.” Zoon Thomas zorgt voor de beste keuzes naar verpakking toe. “Alle verpakkingen zijn zoveel mogelijk gemaakt uit glas of gerecycleerd plastic. Ook steeds meer van onze producten zijn hervulbaar”, vult Hilde aan.

“Ray doet trouwens niet mee aan greenwashing. Een groene verpakking betekent niet automatisch dat een verzorgingsproduct gezond of duurzaam is. Ook zijn we er ons van bewust dat natuurlijke producten niet altijd gezond zijn. Sommige planten en natuurlijke ingrediënten zoals linalool en citronel kunnen irriterend werken of een allergische reactie veroorzaken. Daarom kiezen we enkel voor natuurlijke ingrediënten die noodzakelijk, doeltreffend, veilig én gezond zijn”, beklemtoont Hilde.

Waarom ging de keuze uit naar productie op kleine schaal?

“Alle producten formuleer en produceer ik zelf, zo weet ik exact hoe het proces verloopt en welke ingrediënten erin zitten”, verduidelijkt Hilde. “Feedback van onze klanten is essentieel. Net door het feit dat we alles eigenhandig en lokaal vervaardigen, kunnen we snel inspelen op deze reacties. Zo blijven we onze productie en producten zelf continu optimaliseren.”

“Ik vind enorm veel plezier in mijn job”, geeft Hilde graag toe. “Net zoals een kok die nieuwe recepten uitprobeert, moet ik mezelf soms tegenhouden om in mijn labo nieuwe crèmes te ontwikkelen. De samenwerking met mijn zoon en de connectie met mijn klanten in de apotheek maken het Ray-verhaal nog specialer.”

Ontdek Ray bij Zorgboetiek!

Heb je een gevoelige huid en ben je op zoek naar lichaamsverzorging die doet wat het belooft? Bij Zorgboetiek kan je terecht voor de aankoop van Ray-producten: deodorant, bodylotion, shampoo, conditioner, hand- en voetcrème, noem maar op! Ook alles voor je skincare routine zoals micellair water, peeling serum, face wash en gezichtscrème. Kortom, echte must-haves voor elke badkamer. Als LM Plus-lid geniet je bovendien altijd van 15 procent korting. Van harte welkom in Zorgboetiek Asse, Aalst, Roeselare of Hasselt voor advies op maat. Geen winkel in de buurt? Check dan zeker de webshop op www.zorgboetiek.be.