Tips & tricks

Het ABC van een goede mondgezondheid

Tandzorg door tanden te poetsen

We poetsen dagelijks onze tanden en denken er vaak niet meer bij na. Maar een goede mondzorg ligt aan de basis van een gezonde geest in een gezond lichaam. Daarom is het belangrijk er af en toe wél bewust mee bezig te zijn. Met het (bijna complete) ABC van een goede mondgezondheid helpen we je graag op weg!

Aandoeningen
Als je je tanden onregelmatig poetst, kan tandplak zorgen voor het ontstaan van tandbederf en tandvleesaandoeningen, zoals gaatjes of een ontsteking.

Bloedend tandvlees
Bloed je tandvlees? Dan is je tandvlees ontstoken. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Goed blijven poetsen en flossen!

Controle
Ga minstens 1 keer per jaar op controle bij je tandarts. Ben je 18 jaar oud en sla je je jaarlijkse tandartsbezoek over? Dan krijg je minder terugbetaald via je ziekenfonds. Meer info hierover vind je op www.lm.be > Terugbetalingen

Dag van de mondgezondheid
Wist je dat er elk jaar een “Dag van de mondgezondheid” is? Wil je meer weten? Check dan zeker www.gezondemond.be!

Eten
Kies gezonde tussendoortjes: rauwe groenten, vers fruit, magere ongesuikerde melkproducten of een belegde boterham. Zin in koek? Kies dan voor een koek rijk aan voedingsvezels en relatief arm aan vet, suiker en natrium.

Flossen
Reinig na het poetsen de ruimte tussen de tanden met flosdraad, tandenstokers (geen cocktailprikkers) of kleine borsteltjes.

Gaatjes (cariës)
Bacteriën in tandplak zetten suikers en andere koolhydraten om in zuren. Die zuren tasten het glazuur van je tanden aan en dat veroorzaken gaatjes.

Hoeveelheid tandpasta
0-2 jaar: rijstkorrel, 2-6 jaar: erwt, +6 jaar: 1-2 cm

Implantaten
Kronen en bruggen op tandimplantaten worden best schoongemaakt met een tandenborstel en tandpasta en de tussenruimtes met ragers.

Kauwen
Kauw goed op je eten. Hierdoor verhoogt de speekselproductie waardoor zuren in je mond geneutraliseerd worden.

Leeftijd
Zodra het eerste melktandje doorkomt, start je met poetsen. Gebruik tot 6 jaar een tandpasta zonder fluoride.

Methode
Zet je manuele borstel of elektrische borstel met lange kop schuin in een hoek van 45° op je tanden tot tegen de tandvleesrand. Poets je met een ronde elektrische kop? Volg dan de vorm van je tanden en zorg dat je over het volledige tandoppervlak tot over de tandvleesrand gaat.

Tanden poetsen voor een goede mondhygiëne

Napoetsen
Poets tot de leeftijd van 10 jaar minstens 1 keer per dag de tanden van je kinderen na.

Orthodontie
Orthodontie zorgt ervoor dat scheve tanden een mooie en rechte rij vormen door middel van een beugel of blokjes. Vaak duur, maar gelukkig kan je rekenen op een terugbetaling! Check www.lm.be > Terugbetalingen

Poetsen
Poets minstens 2 maal per dag gedurende minstens 2 minuten je tanden, maar doe dat liefst niet meteen na het eten.

Q-time
Tandenpoetsen kan een uitdaging zijn voor kleine kinderen, daarom ontwikkelden we speciaal voor hen een poetskalender om er samen een leuk moment van te maken: www.lm.be > brochures > poetskalender

Roken
Alles wat direct in aanraking komt met tabaksrook kan schade oplopen, dus ook je tanden. Van roken worden je tanden o.a. geel en krijgt je adem een vieze geur. Ontdek allerlei tips en informatie rond rookstop.

Spoelen
Spoel je mond steeds met water na het eten. Ook magere, ongesuikerde melkproducten beschermen je tanden na de maaltijd.

Tong
Vergeet je tong niet te poetsen. De meerderheid van bacteriën die op je tong zitten, zorgen voor een slechte ruikende adem.

Volgorde
Je poetst je tanden van links naar rechts (of omgekeerd), buiten – binnen en als laatste bovenop.

Wisselen
Om de 3 maanden. Een nieuwe tandenborstel verwijdert ongeveer 30% meer tandplak dan een oude tandenborstel.

Zero of light frisdrank
Hoewel dergelijke frisdranken geen of weinig suikers bevat, zijn ze erg zuur en is dat nadelig voor je tanden. Kies voor water of melk!