Onlangs een brief in de bus ontvangen om aan het bevolkingsonderzoek borstkanker deel te nemen? We leggen je uit wat het onderzoek inhoudt en waarom het belangrijk is om eraan deel te nemen.
Wat is het precies?
Alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar ontvangen elke twee jaar een uitnodiging om een screeningsmammografie te laten nemen. Zo’n screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Hoe vroeger borstkanker opgespoord kan worden, hoe groter de kans dat verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden kan worden en hoe groter de kans op volledige genezing.
Waarom deelnemen?
Jaarlijks krijgen zowat 6000 vrouwen in Vlaanderen te horen dat ze borstkanker hebben. Het is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Drie op vier borstkankers komen voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Ongeveer één op vijf vrouwen met de ziekte sterft er uiteindelijk aan.
Hoe kan je deelnemen aan het onderzoek?
Ben je een vrouw en tussen 50 en 69 jaar oud? Dan kom je in aanmerking voor het bevolkingsonderzoek en ontvang je automatisch een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing. Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een afspraak in een mammografische eenheid (een radiologische dienst die een speciale erkenning van de Vlaamse overheid heeft gekregen omdat ze mammografieën van hoge kwaliteit garanderen) voor, maar die kan je altijd wijzigen.
Deelnemen aan het onderzoek kan ook via je arts. Als je in aanmerking komt voor een screeningsmammografie, kan je arts een aanvraagformulier invullen of een gewoon voorschrift opmaken met de vermelding ‘screeningsmammografie’.
Tips voor tijdens het onderzoek:
- Gebruik op de dag van het onderzoek geen deodorant, bodylotion of talkpoeder. Ze kunnen de kwaliteit van de foto’s aantasten. Gebruik je zinkzalf op je borsten? Stop daar 2 à 3 weken voor het onderzoek mee.
- Trek bovenkledij aan die je eenvoudig kunt uitdoen in de onderzoeksruimte.
- In de mammografische eenheid werken zowel vrouwen als mannen. Wil je liever door een vrouw onderzocht worden? Meld dat dan zeker op voorhand.
- Het hele onderzoek duurt maximaal 30 minuten, met omkleden erbij.
Ongeveer twee weken na je screeningsmammografie krijgen jij en je arts een brief met het resultaat. Indien er een afwijking is vastgesteld, is er bijkomend onderzoek nodig.
Je bent niet verplicht om deel te nemen aan het onderzoek, maar het wordt wel aangeraden door het Centrum voor Kankeropsporing. Het onderzoek is volledig gratis voor jou. Via www.borstkanker.bevolkingsonderzoek.be vind je alle voor- en nadelen van het onderzoek. Ook je huisarts kan je meer informatie geven.