Tips & tricks

Een slim gevulde winkelkar: tips tegen torenhoge rekeningen

Betaalbare winkelkar

We kunnen er niet meer omheen: het levenwordt steeds duurder. De crisissen volgen elkaar op en dat voelen we in onze portemonnee. Daarnaast zorgen de internationale klimaatdoelstellingen ervoor dat het nog nooit zo belangrijk was om voedselverspilling tegen te gaan. Maar hoe vul je vandaag op een budgetvriendelijke, slimme manier je winkelkar? Enkele tips!

Tip 1: Check het type houdbaarheidsdatum op verpakkingen
Op voedselverpakkingen staat altijd een houdbaarheidsdatum: ofwel een minimale houdbaarheidsdatum (lees: “ten minste houdbaar tot”), ofwel een uiterste consumptiedatum (lees: “te gebruiken tot”). Hierover bestaat wel eens verwarring. Check dus steeds over welke soort houdbaarheidsdatum het gaat. Wanneer er sprake is van een minimale houdbaarheidsdatum, kan je het product na de vermelde datum nog consumeren. Je proeft, ruikt of kijkt dan best even alvorens je het consumeert.

Tip 2: Plan je weekmenu en winkelmoment in
Drukke agenda’s maken het soms een hele uitdaging om elke dag verse en gezonde maaltijden op tafel te toveren. Plan daarom je winkelmomenten in en stel zelf een weekmenu samen. Zo kan je rekening houden met je gezinsdynamiek (wie schuift wanneer mee aan tafel?) en herinner je jezelf eraan dat je moet controleren wat er in je voorraadkast zit. Op basis daarvan kan je een gericht boodschappenlijstje opstellen.

Tip 3: Donderdag = restjesdag!
We begrijpen het: soms wijk je – om welke reden dan ook – eens af van je weekmenu. Of de buikjes waren sneller gevuld dan gedacht. Niets zo dankbaar als een wekelijkse restjesdag! Gerechten zoals quiche, wok of een salade zijn ideaal om voedingsresten in te verwerken.

Tip 4: Ga winkelen met een volle maag
Als je honger hebt, ben je sneller geneigd overbodige producten te kopen. Dit zorgt ervoor dat je met meer naar huis gaat dan je nodig hebt, wat opnieuw kan leiden tot voedselverspilling.

Tip 5: Bekijk de aanbiedingen
Korting? Kijk of je het voedingsmiddel kan verwerken in je weekmenu. Een speciale actie bij aankoop van grote hoeveelheden voedingsmiddelen met lange houdbaarheid? Sla gerust een voorraad rijst, pasta of conserven in. Over het algemeen hebben die een lange houdbaarheidsdatum en kan je ze gemakkelijk verwerken in gezonde gerechten.

Tip 6: Ga net voor het sluitingsuur naar de winkel of de markt
Heel wat supermarktketens, marktkramers of winkels zetten vandaag al in op minder voedselverspilling door (verse) voedingsproducten aan een verlaagde prijs aan te bieden op het einde van de dag. Ook hier is het belangrijk dat je de houdbaarheidsdatum van je product nog even controleert, omdat het over het algemeen over voedingsmiddelen gaat die dan bijna ‘over datum’ zijn. Tijdig consumeren is dus de boodschap!

Tip 7: Koop lokale seizoensproducten (of teel ze zelf)
Lokale seizoensproducten zijn goedkoper, hebben over het algemeen meer smaak en zijn bovendien milieuvriendelijk. Ze worden meestal in openlucht geteeld (= geen energiekost door verwarmde serres) en leggen een kortere afstand af tot bij de consument (= lagere transportkost). Heb je een tuin? Teel zelf je groenten en fruit, zo bespaar je opnieuw op een vaste kost in je wekelijkse winkelkar.

Tip 8: Organiseer je koelkast, vriezer en voorraadkast
Zet voedingsmiddelen die eerst op moeten vooraan en voorzie één legger voor producten die al open zijn en/of restjes. Zo krijg je een beter overzicht over wat je nog in huis hebt en bijgevolg nog kan consumeren. Een win-win, zeker als je gehaast je koelkast opentrekt vlak voor je gaat winkelen om je boodschappenlijst samen te stellen.

Tip 9: Vries restjes of grote hoeveelheden in
Verse spaghettisaus gemaakt, maar meteen voor meerdere porties? Juist een succesvolle oogst gehad uit je eigen tuin? Tijd om die opbergdozen uit je kast te halen en een voorraad op te slaan in je vriezer! Vergeet niet om alle dozen te labelen, zodat je ook in je vriezer een overzicht houdt van wat wanneer het eerste op moet.