Onlangs een brief in de bus ontvangen om aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker deel te nemen? We leggen je uit wat het onderzoek inhoudt en waarom het belangrijk is om eraan deel te nemen.
Wat is het precies?
Alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar ontvangen elke twee jaar een uitnodiging om een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt dan of de stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen (een uitstulping in de wand van de dikke darm), de voorlopers van dikkedarmkanker.
Waarom deelnemen?
Jaarlijks krijgen zo’n 5000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Daarmee is het de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en derde meest voorkomende kanker bij mannen (na long- en prostaatkanker). Elk jaar sterven in Vlaanderen ongeveer 1600 mensen aan de ziekte.
Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Het duurt gemiddeld zo’n 10 jaar vooraleer een poliep een kwaadaardig gezwel wordt. Bij het ontstaan ervan heb je eerst geen klachten, waardoor de ziekte vaak pas laat ontdekt wordt. Daarom is het belangrijk om dikkedarmkanker op te sporen voor je klachten hebt en het te laat is. Dankzij de stoelgangtest kunnen poliepen vroeg opgespoord worden en verwijderd worden voordat er kankercellen gevormd worden. Zo kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.
Hoe kan je deelnemen aan het onderzoek?
Ben je tussen 50 en 74 jaar oud? Dan kom je in aanmerking voor het bevolkingsonderzoek en ontvang je automatisch een uitnodigingspakket van het Centrum voor Kankeropsporing. Daar zit onder andere een deelnameformulier en afnameset bij om zelf een staal van je stoelgang te nemen. Wil je deelnemen? Stuur dan een staal van je stoelgang, samen met het ingevuld deelnameformulier, naar het labo. Enkele weken later ontvang je thuis het resultaat van het onderzoek. Indien de test afwijkend is, is er bijkomend onderzoek nodig.
Je bent niet verplicht om deel te nemen aan het onderzoek, maar het wordt wel aangeraden door het Centrum voor Kankeropsporing. Via www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be vind je alle voor- en nadelen van het onderzoek. Ook je huisarts kan je meer informatie geven.