Actualiteit

Zorgpremie 2024 bedraagt 62 euro

De Vlaamse sociale bescherming biedt een zorgbudget aan mensen die veel zorg nodig hebben en zo de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren. Dit initiatief van de Vlaamse overheid is gebaseerd op solidariteit: iedere inwoner van Vlaanderen vanaf de leeftijd van 26 jaar is wettelijk verplicht om een jaarlijkse zorgpremie te betalen. In 2024 bedraagt die 62 euro (of 31 euro voor mensen die op 1 januari 2023 recht hadden op een verhoogde tegemoetkoming).


Nog meer actualiteit

Erfelijkheid speelt effectief grote rol bij obesitas

mei 12, 2024
Britse onderzoekers van de University of Cambridge hebben twee nieuwe genetische varianten ontdekt die het risico op obesitas tot wel zes keer kunnen verhogen. Alhoewel een gezonde levensstijl 30 tot 40 procent van de negatieve effecten van deze genen teniet kan doen, is dit nog meer bewijs dat obesitas grotendeels genetisch bepaald is. Uiteraard is […]

Meer mensen hebben recht op terugbetaling bril

mei 8, 2024
Sinds 1 mei komen meer mensen in aanmerking voor een tegemoetkoming van de verplichte ziekteverzekering bij de aankoop van brilglazen en contactlenzen. Tot nu was er enkel een terugbetaling voor een sterkte vanaf -7 of +7 bij brilglazen en -7,75 en +7,75 bij contactlenzen. Die drempels worden verlaagd naar 6 dioptrieën, de afwijking die weergeeft […]

Belgische doorbraak in strijd tegen mucoviscidose

apr 25, 2024
Belgische onderzoekers hebben mogelijkerwijs een nieuwe behandeling gevonden voor de ongeneeslijke ziekte mucoviscidose. Wetenschappers van de KU Leuven zijn er namelijk in geslaagd om zogenaamde ‘muco-mutaties’ te manipuleren. Via de CRISPR-techniek – een soort schaartje dat het DNA op een heel specifieke plaats kan ‘knippen’ – konden ze de slechte ‘mutaties’ wegknippen en vervangen zodat […]

Op reis? Vergeet je digitale EZVK niet

mrt 27, 2024
Als je tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland onvoorziene medische zorg nodig hebt, worden de kosten bij het voorleggen van de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) rechtstreeks verrekend met je ziekenfonds. Je kunt voor elk gezinslid snel en gemakkelijk een digitale EZVK aanvragen én downloaden via de rubriek Self Service in My LM. Bewaar het document […]

Maak kennis met het Terug Naar Werk-traject

mrt 27, 2024
Wie dat wil, kan bij zijn of haar ziekenfonds een Terug Naar Werk (TNW)-traject volgen. Een TNW-coördinator begeleidt jou dan om het werk te hervatten na een ziekteperiode en zoekt samen met jou naar een oplossing die het best aansluit bij jouw gezondheidssituatie. Dit kan via aangepast werk, ander werk of een opleiding. Hoewel je […]

Gratis vervoer tussen erkende ziekenhuizen in België

mrt 27, 2024
Patiënten die naar een ander ziekenhuis worden vervoerd en binnen de 24 uur terugkeren of die tussen verschillende campussen van hetzelfde ziekenhuis worden vervoerd, konden vroeger al rekenen op gratis vervoer. Die maatregel is uitgebreid sinds 1 januari 2024. Als je in een erkend ziekenhuis bent opgenomen en je moet vervoerd worden naar een ander […]

Kalender uitbetalingen

mrt 27, 2024
In de betaalkalender kun je nakijken op welke data je uitkering van primaire arbeidsongeschiktheid, moederschapsrust of invaliditeit wordt uitbetaald. Opgelet, het kan tot enkele dagen duren voor het bedrag op je rekening staat. Raadpleeg de betaalkalender!