“Mijn verzorgenden zijn letterlijk mijn rechterhand”

Thuiszorg na herseninfarct

Naar concerten, gezellig uit eten, samen reizen … Het herseninfarct waardoor Erik (54) aan zijn rechterkant verlamd werd, bracht veel veranderingen, maar niet aan de gezellige sfeer thuis. Erik, zijn vrouw Helga en hun kinderen genieten van de kleine dingen en van elkaar. Verzorgenden Katia, Bo en Tina zorgen voor ondersteuning.

Helga (54): “In juli is het 6 jaar geleden dat Erik een herseninfarct kreeg. We schrokken, niemand had het verwacht. Erik lag, zoals gewoonlijk, te rusten na een nachtshift. Ik maakte hem wakker, maar hij viel bij het rechtstaan. Yoni, onze dochter, merkte dat er iets niet klopte en we belden een ambulance. Zijn toestand was kantje boord, maar na de operaties kwam hij erdoor.”

Handige Harry Erik

Door het infarct raakte de rechterzijde van Eriks lichaam verlamd en heeft hij afasie (een spraak- en taalstoornis), waardoor praten moeilijker gaat. Na 8 intensieve revalidatiemaanden in het ziekenhuis kon Erik terug naar huis, bij Helga en zijn dochters Yoni (27) en Kiani (24). Helga: “In het begin waren we heel onzeker over wat er zou veranderen. We leerden toen om ons niet te focussen op wat je niet hebt, maar te denken aan wat wél kan.”

Laat kunnen nu net op de eerste bladzijde van Eriks woordenboek staan. Zich met één hand aankleden, wassen, zijn veters strikken, af en toe alleen stappen … als het kan, doet hij het zelf.

Helga: “(lacht) Erik was altijd al de handige Harry in huis. Zelfs met één hand is hij nog handiger dan ik met twee.”

Rechterhanden Katia, Bo & Tina

Helga werkt op de personeelsdienst bij thuiszorgorganisatie i-mens. Ze kan rekenen op de hulp van verzorgenden Katia, Bo of Tina om Eriks verzorging over te nemen. ‘s Ochtends komt één van hen langs om Erik te wekken, zijn ontbijt klaar te maken, hem zijn medicatie te geven en hem klaar te maken voor de dag: wassen, aankleden en scheren. De verzorgenden helpen ook bij enkele huishoudelijke taken zoals afstoffen, wassen en strijken.

“Erik is bij hen in goede handen is en dat stelt me gerust. We hebben hen nodig, want zonder hun hulp geraakt Erik zijn bed niet uit. Ze zijn letterlijk en figuurlijk zijn rechterhand. En wanneer ik thuiskom na het werk is alles opgeruimd en is de tafel gedekt. We zijn zo dankbaar voor hun hulp,” vertelt Helga.

Deel van de familie

Dochter Yoni: “De verzorgenden zijn als familie geworden. Zij en papa lachen de hele tijd. Het is tof om papa zo’n plezier te zien hebben.”

En of er plezier is, bij Erik thuis. “Erik en ik zijn ongeveer even oud. In het begin was het voor hem niet zo evident om zijn volledige hygiënische verzorging door een leeftijdsgenoot te laten doen. We vertrouwen elkaar nu volledig en kunnen het goed met elkaar vinden,” vertelt Katia. Kan de gezinszorg van i-mens ook voor jou een meerwaarde betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via i-mens of 078 15 25 35.