Icoon sport

One a day

Image

Ruben Claeys is een professioneel roeier en kinesist met een missie: mensen inspireren om zelf hun sportieve doelen te behalen.

Met One a Day wil professioneel roeier Ruben Claeys een ambassadeur zijn voor gezondheid. Dat doet hij door mensen te helpen om meer beweging in hun leven te implementeren. “Mijn missie is om minimaal 1 persoon per dag te helpen om meer te bewegen, gezonder te leven, zich beter te voelen en de beste versie van zichzelf te worden.” Vanuit zijn bereik als roeier, maar ook zijn job als kinesist, maakt hij dagelijks mensen warm om te sporten. “Net zoals ik vroeger ben geïnspireerd, wil ik een voorbeeld zijn voor mensen om hun sportieve doelen te behalen. Studies, een carrière en sporten op hoog niveau is haalbaar zolang je je eigen pad uitstippelt, je hart volgt en gedreven aan de slag gaat.”

“Natuurlijk zeg ik niet dat iedereen halftijds moet gaan werken om te kunnen sporten, maar ik probeer mensen te doen inzien dat het kan, al heb je weinig tijd. Want dat is vaak een excuus. Je moet net tijd maken om te sporten.”

‘Net zoals ik vroeger ben geïnspireerd, wil ik een voorbeeld zijn voor mensen om hun sportieve doelen te behalen.’

Trainen én werken
Ruben Claeys weet waar hij het over heeft, want als professioneel roeier draaien zijn dagen rond sport: “Eigenlijk is roeien een fulltime job die bestaat uit 12 trainingssessies per week, twee keer per dag, en af en toe heb ik een halve dag vrij. In principe trainen we 20 à 22 uur per week. Dat is veel en zeker als je dan nog eens zo’n 20 uur werkt. Roeien is namelijk niet enkel trainen, het is ook uitrusten, naar de training gaan en terugkeren. In de winter is dat mentaal iets moeilijker, omdat we dan vaak moeten trainen als het nog of al donker is. De zomermaanden geven altijd wat meer energie en motivatie, maar dat is voor iedereen het geval natuurlijk.”

Elke dag roeien
Ruben roeide zijn allereerste wedstrijd in 2008 en was daarna niet meer van het water weg te halen. “Ik ben daar blijven hangen en keek op naar roeiers die iets ouder waren en veel bereikten. Uiteindelijk werd ik steeds beter en nu is het een gewoonte geworden om elke dag te roeien. Als ik op reis ben, kan ik dat roeien wel loslaten, maar zelfs dan blijf ik liefst sporten om fit te blijven.”

Olympische Spelen
Als roeier heeft Ruben, samen met zijn teamgenoot Gaston Mercier, grote ambities. Zo zijn zelfs de Olympische Spelen van 2024 in Parijs binnen handbereik. De wedstrijd die bepaalt of het duo aan de wereldbeker mag deelnemen, verliep bijzonder goed. Na de wereldbeker volgt het wereldkampioenschap. Daar moet het roeiersteam zich bij de 11 beste deelnemers kwalificeren om geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen in Parijs. “Mocht dat niet lukken, is er later nog een kans, een kwalificatiewedstrijd waarin we dan de top 2 moeten halen. Dat legt de druk natuurlijk hoger.” De prestatiedruk tijdens kwalificatierondes is dan ook niet te onderschatten volgens Ruben. “Je moet mentaal goed voorbereid zijn om eraan mee te doen. Gelukkig kunnen we altijd rekenen op een team van coaches en sportpsychologen om op een positieve manier naar zulke wedstrijden te gaan.”

“In België is roeien nog een kleine sport”, vertelt Ruben. “Dat is in onze buurlanden een ander verhaal. In Nederland is het zelfs een van de populairste sporten, waardoor roeiers meer mogelijkheden krijgen om fulltime te trainen. Dat vertaalt zich natuurlijk ook in betere resultaten. Voor ons is het een uitdaging om zo goed mogelijk te presteren met zo weinig mogelijk middelen. Gelukkig kan ik steeds op mijn ouders rekenen om mij te ondersteunen, ook al werk ik zelf halftijds. Toch zie ik voorlopig nog geen leven zonder roeien en ben ik gemotiveerd om erin verder te gaan. Roeien drijft je echt tot het uiterste, maar als het goed gaat, geeft het je een enorme rush. Net als andere sporten trouwens.”

Ook helemaal geprikkeld om meer te sporten?
Dat komt goed uit! Bewegen is gezond voor iedereen en daarom geven we wie aan sport wil doen een financieel duwtje in de rug. Je ontvangt de terugbetaling als je lid-, aansluitings-, inschrijvings- of abonnementsgeld aan een erkende sportclub, erkende sportdienst of erkende sportinfrastructuur (zwembad) betaalt. Laat het formulier ‘terugbetaling sport’ invullen door je sportclub en bezorg het daarna aan een LM Plus-kantoor in je buurt. Lees alle details over onze Sportprikkel hier.