Icoon sport

“Zonder medicatie zou ik niet kunnen sporten”

Lopen met astma

Hardlopen, fietsen, tennissen of zwemmen: voor velen onder ons is sporten iets alledaags. Voor wie aan astma lijdt, is sporten echter geen sinecure. Toch is het voor hen belangrijk en zelfs gezonder om voldoende te bewegen, zo ondervindt ook Louise Geldhof, die al jaren astma heeft en sport.

“Astma werd al vroeg vastgesteld bij mij en eigenlijk zeiden dokters toen dat het zou verdwijnen naarmate ik ouder werd”, begint Louise. “Maar dat is nooit gebeurd. Ik heb vandaag nog steeds last van astma, vooral als ik zware fysieke inspanningen doe.” Louise is 24 jaar en werkt fulltime in de bakkerij van haar ouders. Het feit dat ze al jaren last heeft van astma, schrikt haar niet af om na het werk regelmatig te sporten. Ze jogt, tennist en gaat af en toe eens skiën. “Ik sport graag en heb op school ook altijd meegedaan met de lessen lichamelijke opvoeding, al had ik soms last van astma. Vooral de beeptest was moeilijk voor mij, maar ik vond het wel leuk om te doen, dus ben ik rond mijn 15de zelf beginnen hardlopen, op mijn eigen tempo.”

Sporten en bewegen als je aan astma lijdt, is eigenlijk heel gezond, dat merkt Louise ook. “Mijn dokter heeft mij altijd aangespoord om te sporten en dat regelmatig te doen. Ik moet om de zes maanden op controle en bij mijn laatste check-up lag mijn longcapaciteit rond de 70 procent, terwijl dat de keer daarvoor rond de 80 procent was. Een flinke vermindering dus. Mijn dokter vroeg mij meteen of ik minder gesport had. Dat was nu niet het geval, ik had waarschijnlijk gewoon een slechte dag, waardoor het dan net iets minder was. Maar ik merk zelf ook op dat als ik een tijd niet gesport heb, dat een negatieve invloed heeft op mijn longcapaciteit.”

Voordat ze gaat sporten, neemt Louise altijd medicatie in via een puffer of inhalator: “Zonder medicatie zou ik niet kunnen sporten. Dan voel ik al na een paar minuten sporten dat ik een aanval ga krijgen. Als ik een slechte dag heb, is het zelfs met medicatie moeilijk om intensief te sporten, gelukkig komen zulke dagen niet vaak voor.”

Naast medicatie heeft de omgeving en het weer waarin gesport wordt een invloed op haar prestaties: “Ik voel wel een verschil tussen binnen en buiten sporten. Vroeger tenniste ik vooral binnen, dat ging zonder moeite. In de zomer buiten sporten is sowieso intensiever voor mij, omdat ik ook last heb van hooikoorts. Tijdens de wintermaanden is het dan weer moeilijk als het heel koud en mistig is. Verder merk ik ook dat de lucht aan zee of hoog in de bergen schoner is. Ik heb dan minder last van astma. Zelfs skiën lukt zonder moeite, behalve als het mistig wordt, dat is een ander verhaal.”

Heb je zelf astma en wil je beginnen sporten? Dan is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en het tempo of de intensiteit langzaamaan op te bouwen. “Toen ik zelf begon te joggen, voelde ik na anderhalve kilometer al dat ik het moeilijk kreeg, ondanks het feit dat ik op voorhand medicatie ingenomen had. Dus stopte ik en liep ik de volgende keer evenveel. Zodra ik aanvoelde dat het beter ging, liep ik dan wat langer. Op die manier bouwde ik langzaam op tot het niveau waar ik nu sta.”  

Wat is astma?

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Het is wereldwijd een van de meest voorkomende chronische aandoeningen bij kinderen en volwassenen. In België lijdt vier tot zeven procent aan een of andere vorm van astma. Bij astma zijn de luchtpijptakken constant ontstoken en reageren de longen overgevoelig op prikkels (koude lucht, inspanningen, rook of luchtvervuiling) of op allergenen (huisstofmijt, huidschilfers van dieren of pollen). Tijdens een aanval zwellen de slijmvliezen in de neus, keel en longen op. De spieren die om de luchtwegen heen zitten, verkrampen en trekken dan samen, waardoor de luchtwegen smaller worden. Dit leidt tot kortademigheid, een benauwd gevoel op de borstkas, hoesten en een piepende ademhaling.

Tips om te sporten met astma

  • Vergeet niet op te warmen! Neem zo’n 10 tot 15 minuten de tijd om je lichaam langzaam op te warmen. Zo vermijd je dat het te intensief wordt voor je.
  • Sport niet als je koorts, een verkoudheid of andere infectie hebt. Voel je je niet optimaal, dan wacht je beter een paar dagen tot een week vooraleer je opnieuw gaat sporten.
  • Adem zo veel mogelijk door je neus. Op die manier wordt de lucht die je inademt voorverwarmd en gezuiverd. Ga je bij koude temperaturen buiten sporten? Dan kan het helpen om een sjaal voor je neus en mond te houden.

Sportprikkel

Op sporten staat toch geen leeftijd? Blijven bewegen is belangrijk om gezond en sterk te blijven. Dat vinden we bij LM Plus ook! Daarom krijg je jaarlijks 25 euro van je lid-, inschrijvings-, aansluitingsgeld of abonnement voor sport terugbetaald. Jongeren tot 19 jaar krijgen zelfs 35 euro terug. En dat is niet alles! Wie recht heeft op de terugbetaling voor sport, ontvangt ook een sportwaardebon van 25 euro voor de Zorgboetiek. Je kunt de waardebon in een van de Zorgboetiekwinkels inruilen of op de webshop van Zorgboetiek. Ideaal om jouw nieuwe sportuitrusting aan te schaffen!