Een ziekenhuisopname – gepland of ongepland – gaat met nogal wat papierwerk gepaard. LM Plus lijst het voor je op en schept klaarheid in de administratie.
Voor je ziekenhuisopname
Bij een ziekenhuisopname is het je volste recht als patiënt om je te informeren over mogelijke kosten en terugbetalingen. Zo weet je waar je aan toe bent nog voor je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dat is natuurlijk moeilijker bij een ongeplande ziekenhuisopname.
Je krijgt bij een opname in het ziekenhuis altijd een opnameverklaring ter ondertekening. Lees deze goed na. Daarin staat welke kosten, supplementen,… worden aangerekend. Vermeld steeds wanneer het om een arbeidsongeval gaat! Vaak wordt gevraagd of je over een hospitalisatieverzekering beschikt.
Ben je tewerkgesteld en heeft de opname een invloed op de uitoefening van je job? Laat dan het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid invullen door je behandeld arts. Dit getuigschrift opent het mogelijke recht op een vervangingskomen, ook gekend als een ziekte-uitkering. Dit getuigschrift kan je verkrijgen in elk LM Plus-kantoor, aanvragen via 0800 17 417 of via mail naar info@lmplus.be. Handig om steeds zo’n getuigschrift van arbeidsongeschiktheid (ook wel vertrouwelijk genaamd) in huis te hebben.
Kostprijs van een ziekenhuisopname
De kostprijs van een ziekenhuisopname is afhankelijk van:
• De duur van de opname: dagopname of opname met overnachting
• De keuze van de kamer: eenpersoonskamer, tweepersoonskamer, meerpersoonskamer
• Conventionering van de arts: geconventioneerd, niet geconventioneerd of gedeeltelijk geconventioneerd.
• Het statuut waar je bij het ziekenfonds onder valt: gewoon verzekerde of rechthebbend op een verhoogde tegemoetkoming.
Kamerkeuze
De kamerkeuze heeft een invloed op het kostenplaatje van je ziekenhuisverblijf. Bij een eenpersoonskamer mag het ziekenhuis kamer- en ereloonsupplementen aanrekenen. Heb je een hospitalisatieverzekering? Ga zeker na in welke mate deze verzekering tussenkomt in de kosten bij een verblijf in een eenpersoonskamer.
Bij een twee- of meerpersoonskamer mag een arts of ziekenhuis geen kamer- of ereloonsupplementen aanrekenen.
Conventionering
Om gezondheidskosten binnen de perken te houden, maken de ziekenfondsen, de overheid en de zorgverleners afspraken over de tarieven die dokters mogen aanrekenen. Dit noemt conventionering. Artsen hebben de vrije keuze om deze conventionering volledig, gedeeltelijk of niet te volgen.
- Geconventioneerde artsen vragen het afgesproken tarief en rekenen geen supplementen aan. Als patiënt betaal je enkel het remgeld of persoonlijk aandeel.
- Niet-geconventioneerde artsen bepalen hun eigen tarieven. Dat betekent dat ze bovenop het afgesproken tarief een ereloon mogen aanrekenen. Dat ereloon of honorariumsupplement betaalt het ziekenfonds niet terug.
- Gedeeltelijk geconventioneerde artsen houden zich op bepaalde uren, dagen of plaatsen aan de conventietarieven, op andere tijdstippen of plaatsen mogen ze een supplement aanrekenen. Bijvoorbeeld: een gynaecoloog werkt halftijds in een ziekenhuis en werkt halftijds in zijn eigen praktijk. In het ziekenhuis volgt de arts de opgelegde tarieven, hij is geconventioneerd. In zijn privépraktijk volgt de arts de conventionering niet en bepaalt hij zijn eigen tarieven. Hij rekent een ereloon aan en is om die reden gedeeltelijk geconventioneerd.
Ereloon
Het ereloon is een extra vergoeding die artsen of zorgverstrekkers vragen voor hun uitgevoerde verstrekkingen.
Het ereloon wordt ook wel het honorarium of de honoraria (meervoud van honorarium) genoemd.
Hospitalisatieverzekering
Een hospitalisatieverzekering is geen overbodige luxe. Want de kosten kunnen bij een ziekenhuisopname hoog oplopen.
Hospitaal-Plus is de hospitalisatieverzekering van de Liberale Mutualiteit. Er is keuze tussen Hospitaal-Plus 100, Hospitaal-Plus 200 en Hospitaal-Plus Continuïteit. Dat zijn kostendekkende verzekeringen.
Voor meer info over onze verzekeringsproducten: surf naar www.lm.be > goed verzekerd > Hospitaal-Plus.
Remgeld
Medische handelingen die in aanmerking komen voor een terugbetaling door je ziekenfonds, krijgen een nomenclatuurnummer. De nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen is een gecodeerde lijst met de geneeskundige verstrekkingen die de ziekteverzekering geheel of gedeeltelijk terugbetaalt.
Voor medische verstrekkingen met nomenclatuur betaal je enkel jouw persoonlijk aandeel als patiënt (remgeld). Het remgeld is het verschil in het bedrag dat een arts jou heeft aangerekend en het deel dat je door het ziekenfonds terugbetaald krijgt. Het betreft de terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering (voor alle Belgen geldt een terugbetaling voor deze medische verstrekkingen).
Bv. De arts vraagt 27 euro, het ziekenfonds komt voor 23 euro tussen. Het remgeld of persoonlijk aandeel bedraagt 4 euro.
Voor medische verstrekkingen zonder nomenclatuur (= geen erkenning door het RIZIV) betaal je als patiënt het integrale bedrag; het ziekenfonds komt niet in deze kosten tussen.
Vaak geldt dit ook voor hospitalisatieverzekeringen: bij de meeste verzekeringen krijg je enkel een terugbetaling voor medische verstrekkingen die het RIZIV erkent (=nomenclatuur). Verstrekkingen die niet door het RIZIV worden erkend, blijven ten koste van de patiënt en betaalt de hospitalisatieverzekering niet (steeds) terug.
Wist je dat LM Plus het remgeld voor kinderen tot 7 jaar volledig terugbetaalt?
Vragen? Contacteer LM Plus
Heb je een vraag vóór, tijdens of na je opname in het ziekenhuis? Geraak je niet wijs aan de ziekenhuisfactuur? Aarzel niet om een LM Plus-kantoor in je buurt te contacteren. Een overzicht van onze kantoren en openingsuren vind je op www.lmplus.be. Of bel ons gratis nummer 0800 17 417 of mail naar info@lmplus.be.