Icoon factcheck

Factcheck: Pompelmoes(sap) en medicijnen, is dat wel veilig?

Image

Lust je weleens een pompelmoes maar neem je daarnaast ook medicijnen? Dan is het mogelijk dat je medicijnen minder goed werken. Hoe kan dat?

Wat doet pompelmoes(sap) met je?

De meeste medicijnen worden in het lichaam afgebroken door het eiwit ‘enzym CYP3A4’ dat in onze darmen en lever zit. Pompelmoes of het sap ervan kan de werking van dat eiwit in de darm blokkeren, waardoor het medicijn dat je inneemt niet afgebroken wordt.

Welke gevolgen heeft dat dan? Doordat het medicijn niet afbreekt, komt er te veel van in je lichaam. Daardoor kunnen er bijwerkingen optreden, zoals hartritmestoornissen of nierproblemen. Maar pompelmoes(sap) kan er soms ook voor zorgen dat er net te weinig medicijn in je lichaam is, doordat het kleine kanalen in je lichaamscellen blokkeert. Het medicijn komt dan niet goed in de cellen terecht en werkt minder goed.

Welke bijwerkingen pompelmoes(sap) heeft op de werking van medicijnen varieert van persoon tot persoon en de hoeveelheid eiwit ‘enzym CYP3A4’ aanwezig in de darmen. Bij oudere patiënten kan het eten of drinken van pompelmoes wel riskanter zijn dan bij jonge mensen.

Dus, geen pompelmoes meer?

Eén pompelmoes kan al een invloed hebben op hoe goed je medicijn werkt, maar het is pas als je regelmatig pompelmoes eet of drinkt, dat die invloed groter wordt. Hoe erg de bijwerkingen zijn, hangt af van het soort medicijn dat je inneemt. Zo eet of drink je best geen pompelmoes als je bepaalde cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers, bloedverdunners, braakremmers of anti-epileptica inneemt. Je vraagt best na bij je apotheker of arts of pompelmoes(sap) een invloed heeft op jouw medicatie.

Wist-je-dat?

Ook andere fruitsoorten (zoals limoen en pomelo), medicijnen, alcohol of roken kunnen een invloed hebben op hoe medicijnen in je lichaam werken. Bespreek dit met je apotheker of arts.

Bron: Gezondheid en Wetenschap