Tips & tricks

Beter lezen met Bouw!

Image

Schooltassen en pennenzakken liggen klaar, op naar een nieuw schooljaar! Merk je leeruitdagingen op bij je kind(eren)? Het educatieve programma Bouw! biedt ondersteuning.

Wat is Bouw!?

Bouw! is een digitaal leesinterventieprogramma waarmee leesproblemen preventief aangepakt worden. Het programma bestaat uit 13 hoofdstukken en 526 online lessen. Een Bouw!-traject duurt ongeveer 1,5 à 2 jaar. Bouw! is een product van Lexima, dat geletterdheid en gecijferdheid wil bevorderen zodat iedereen optimaal kan functioneren in onze informatiesamenleving.

Voor wie?

Bouw! is bedoeld voor leerlingen met een risico op leesproblemen. Bij een correcte inzet van Bouw!, namelijk 3 à 4 keer zo’n 10 à 15 minuten oefenen per week, is Bouw! effectief en voorkomt het ruim 60% van de leesproblemen. Zo helpt het heel wat frustraties (bij kinderen én ouders) en logopedie-trajecten te voorkomen. Naast verminderde leesproblemen zorgt het ook voor minder zittenblijven en een betere taakoriëntatie.

Wat doet Bouw!?

Bouw! wordt preventief ingezet bij kinderen vanaf medio 3de kleuter, supplementair bij de start in het eerste leerjaar en remediërend bij kinderen met een leesachterstand vanaf het midden van het 1ste leerjaar. Bouw! biedt kinderen met een risico op leesproblemen de best mogelijke leesstart. Dat doet het door het kind te laten oefenen op klank-tekenkoppeling en fonemisch bewustzijn. Bouw! traint het technisch lezen om vloeiend tot het lezen van meerlettergrepige woorden te komen. 

Bouw! doet wat het belooft”, meent logopediste Evi Sannen. Zij probeerde Bouw! uit in de buitengewone basisschool Saigo Sterrenbos en is overtuigd: Bouw! is een adaptief programma dat inzet op de noden van het kind en dat echt helpt. Ook kinderen die al jaren vastzitten met bepaalde letter-klankkoppelingen gaan er dankzij Bouw! op vooruit.  Bouw! zorgt voor taalstimulering, iets waar bij heel wat kleuters te weinig aandacht voor is als je weet dat slechts 27% (gegevens Onderwijs Vlaanderen) thuis voldoende in aanraking komt met activiteiten die geletterdheid stimuleren zoals samen lezen, verhalen vertellen, liedjes zingen, met alfabetspeelgoed spelen enz. 

Hoe gaat het in z’n werk?

Bouw! is een tutorgestuurd programma, wat betekent dat een begeleider, dat hoeft geen onderwijsprofessional te zijn (nl. een oma, opa, mama, papa, grote broer of zus, oudere medeleerling), het kind door de lesjes heen loodst. Dat zorgt voor een verbindend moment en is dé grote motivatie van kinderen om het programma te doorlopen. Bouw! is adaptief waardoor het kind steeds op zijn eigen niveau oefent.

Welke kinderen hebben baat bij Bouw!?

Merk je volgende risicosignalen op bij een 5-6 jarige, dan is een traject met Bouw! aangewezen: familiair risico bijv. dyslexie in de familie, meertalige of laaggeletterde thuissituatie, zwak fonemisch bewustzijn, zwakke letterkennis, onvoldoende snel kleuren kunnen benoemen, niet goed kunnen rijmen, een oranje of rode score in de KOALA-test. Hoewel Bouw! ontwikkeld is met het oog op het voorkomen van leesproblemen, toonden heel wat interventies in het (buiten)gewoon onderwijs aan dat het ook nog erg goed kan ingezet worden eens de leesachterstand is opgelopen.

Meer informatie vind je terug via www.lexima.be/bouw.