Actualiteit

Erfelijkheid speelt effectief grote rol bij obesitas

Britse onderzoekers van de University of Cambridge hebben twee nieuwe genetische varianten ontdekt die het risico op obesitas tot wel zes keer kunnen verhogen. Alhoewel een gezonde levensstijl 30 tot 40 procent van de negatieve effecten van deze genen teniet kan doen, is dit nog meer bewijs dat obesitas grotendeels genetisch bepaald is. Uiteraard is er meer onderzoek nodig, maar uiteindelijk moet de ontdekking leiden tot een betere behandeling van obesitas.


Nog meer actualiteit

Medische zorg op vakantie? Vergeet je betaalbewijs niet

jun 19, 2024
Word je tijdens je vakantie in het buitenland opgenomen in het ziekenhuis of moet je langsgaan bij een dokter of apotheker? Dankzij de medische reisbijstand van Mutas heb je in bepaalde landen recht op een onbeperkte dekking van je medische kosten. Om een terugbetaling te ontvangen moet je bij thuiskomst de originele factuur, jouw betaalbewijs […]

Je ziekenhuisfactuur bij een opname

jun 19, 2024
In de financiering die ziekenhuizen krijgen, zijn de bedragen inbegrepen voor het materiaal dat nodig is voor je zorg. Kosten zoals medische verbruiksgoederen, producten voor de zorgverlening, klein instrumentarium en verbandmiddelen mag het ziekenhuis jou dus niet nog eens aanrekenen. Toch blijkt dat ziekenhuizen dat wel regelmatig doen. Wil je graag op de hoogte zijn? […]

Hoorapparaat sneller terugbetaald

jun 19, 2024
Sinds 1 juni hebben mensen met een gehoorverlies van 35 decibel recht op een terugbetaling bij de aankoop van een hoortoestel dat minstens 5 decibel gehoorwinst geeft. Daarvoor kwamen enkel mensen met minstens 40 decibel gehoorverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming. Dankzij de versoepeling van de regel, die strenger was dan in bijvoorbeeld Duitsland of […]

Meer mensen hebben recht op terugbetaling bril

mei 8, 2024
Sinds 1 mei komen meer mensen in aanmerking voor een tegemoetkoming van de verplichte ziekteverzekering bij de aankoop van brilglazen en contactlenzen. Tot nu was er enkel een terugbetaling voor een sterkte vanaf -7 of +7 bij brilglazen en -7,75 en +7,75 bij contactlenzen. Die drempels worden verlaagd naar 6 dioptrieën, de afwijking die weergeeft […]

Belgische doorbraak in strijd tegen mucoviscidose

apr 25, 2024
Belgische onderzoekers hebben mogelijkerwijs een nieuwe behandeling gevonden voor de ongeneeslijke ziekte mucoviscidose. Wetenschappers van de KU Leuven zijn er namelijk in geslaagd om zogenaamde ‘muco-mutaties’ te manipuleren. Via de CRISPR-techniek – een soort schaartje dat het DNA op een heel specifieke plaats kan ‘knippen’ – konden ze de slechte ‘mutaties’ wegknippen en vervangen zodat […]

Zorgpremie 2024 bedraagt 62 euro

mrt 27, 2024
De Vlaamse sociale bescherming biedt een zorgbudget aan mensen die veel zorg nodig hebben en zo de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren. Dit initiatief van de Vlaamse overheid is gebaseerd op solidariteit: iedere inwoner van Vlaanderen vanaf de leeftijd van 26 jaar is wettelijk verplicht om een jaarlijkse zorgpremie te betalen. In 2024 bedraagt […]

Op reis? Vergeet je digitale EZVK niet

mrt 27, 2024
Als je tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland onvoorziene medische zorg nodig hebt, worden de kosten bij het voorleggen van de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) rechtstreeks verrekend met je ziekenfonds. Je kunt voor elk gezinslid snel en gemakkelijk een digitale EZVK aanvragen én downloaden via de rubriek Self Service in My LM. Bewaar het document […]

Maak kennis met het Terug Naar Werk-traject

mrt 27, 2024
Wie dat wil, kan bij zijn of haar ziekenfonds een Terug Naar Werk (TNW)-traject volgen. Een TNW-coördinator begeleidt jou dan om het werk te hervatten na een ziekteperiode en zoekt samen met jou naar een oplossing die het best aansluit bij jouw gezondheidssituatie. Dit kan via aangepast werk, ander werk of een opleiding. Hoewel je […]

Kalender uitbetalingen

mrt 27, 2024
In de betaalkalender kun je nakijken op welke data je uitkering van primaire arbeidsongeschiktheid, moederschapsrust of invaliditeit wordt uitbetaald. Opgelet, het kan tot enkele dagen duren voor het bedrag op je rekening staat. Raadpleeg de betaalkalender!