Veggie is overal. Voor elk dierlijk product bestaan er tegenwoordig minstens evenveel plantaardige en vegetarische versies. Minder of geen vlees eten, zou niet alleen goed zijn voor de natuur, maar ook goed voor jouw gezondheid. Geldt dat echter ook voor kinderen? Groeien ze even gezond en snel met een vegetarisch dieet?
Voor dit onderzoek hebben Canadese wetenschappers 8.907 kinderen gedurende gemiddeld 2,8 jaar gevolgd. Van deze groep waren 248 kinderen vegetariër. Bij de start van de studie waren de kinderen gemiddeld 2,2 jaar oud. De onderzoekers verzamelden op minstens twee verschillende tijdstippen enkele gegevens van de kinderen, zoals hun gewicht, lengte en het gehalte aan vitamine D, ijzer en vetten in hun bloed.
De onderzoekers konden vaststellen dat er geen verband is tussen een vegetarisch eetpatroon en groei. Kinderen die enkel vegetarisch aten, bleken wel iets kleiner te zijn, maar het verschil was onbelangrijk. Wat wel opviel, was dat het aandeel kinderen met ondergewicht groter was binnen de groep vegetarische kinderen (6,2 procent versus 3,3 procent bij niet-vegetariërs). Verder was er geen verband tussen vegetarisch eten en het ijzer- en vitamine D-gehalte in het bloed van de kinderen. Omdat deze voedingsstoffen meer voorkomen in dierlijke producten, hebben vegetariërs een verhoogd risico op tekorten. Maar dat bleek in dit onderzoek dus niet het geval te zijn. Ook de hoeveelheid vetten (totale cholesterol, LDL, HDL en triglyceriden) verschilde niet tussen de kinderen die vegetarisch aten en de niet-vegetariërs.
Maar wat betekenen die resultaten nu? Wat we vooral onthouden is dat vegetarische voeding ook voor jonge kinderen mogelijk is. Volgens de studie heeft het geen negatieve invloed op de groei van kinderen of de concentratie aan vitamine D en ijzer in hun bloed. De wetenschappers onderzochten echter niet de invloed op het gehalte aan calcium en vitamine B12. Die voedingsstoffen komen vooral voor in dierlijke producten, waardoor vegetariërs een risico lopen op tekorten.
Daarnaast moeten we de vaststelling dat er bij de vegetarische kinderen meer ondergewicht voorkwam voorzichtig interpreteren. Van de vegetarische kinderen was 33,8 procent van Aziatische origine. Bij de niet-vegetariërs was dat slechts 19 procent. De methode die de onderzoekers gebruikten om gewicht te evalueren, zou het aandeel ondergewicht kunnen overschatten bij de kinderen van Aziatische origine. Verder onderzoek is dus nodig om vast te stellen of er effectief sprake is van ondervoeding.
Verder is bij bijkomend onderzoek een langere opvolgperiode en een grotere vertegenwoordiging van veganisten aangeraden.
We kunnen concluderen dat, volgens de Canadese studie, vegetarisch eten geen negatief effect heeft op de groei van jonge kinderen (6 maand tot 8 jaar). Ook had geen vlees eten in dit onderzoek geen invloed op de hoeveelheid vitamine D en ijzer in het bloed. Of er tekorten waren aan andere belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, werd in deze studie niet onderzocht.
Bron: Gezondheid en Wetenschap