“Doula’s zijn een constante aanwezigheid en steun tijdens een bevalling”

Image

Stéphanie Jaenen en Roza Wijnberg zijn allebei doula’s, de ene heeft al enkele jaren ervaring, de andere zit middenin haar opleiding. Maar ze delen dezelfde passie: vrouwen ondersteunen tijdens hun zwangerschap en bevalling.

Wat is een doula precies?

Stéphanie: “Een doula ondersteunt zowel de vrouw als haar partner op emotioneel vlak voor, tijdens en na de geboorte. We vormen een houvast waar vrouw en partner met al hun vragen terecht kunnen en geven hen alle nodige informatie. We nemen altijd een neutrale rol in, maar we versterken de ouders en geven hen een stem. Samen met de vrouw en haar partner stellen we een geboorteplan op waarin er ruimte is voor hun geboortevoorkeuren. Ook na de bevalling bieden we advies en een luisterend oor. Een doula is een toegevoegde waarde aan het gezin, zoals tantes, zussen of moeders het gezin ondersteunen tijdens de zwangerschap en geboorte. We doen geen medische handelingen, maar we werken wel heel nauw samen met medische zorgverleners en hebben ook kennis van zaken. Elke doula kan er ook voor kiezen om zich via gerichte opleidingen te specialiseren in bijvoorbeeld voeding, zwangerschapsyoga, ontspanningsoefeningen, geboortefotografie en
meer. Zo biedt ze altijd ondersteuning op maat.”

Waarom zijn jullie doula geworden?

Stéphanie: “Acht jaar geleden was ik zwanger van mijn eerste kindje. Het concept van een doula was toen nog onduidelijk voor mij. Ik ben beginnen nadenken over de keuzes die ik had bij de geboorte en koos ervoor om een thuisbevalling te doen. Daarbij waren een vroedvrouw, vroedman en ook een doula aanwezig. Dat was voor mij een heel positieve ervaring, waardoor ik besloot om zelf een opleiding tot doula te starten. Ondertussen heb ik die opleiding succesvol afgerond en ben ik doula in bijberoep.”

Roza: “Ik ben eigenlijk verpleegkundige van opleiding en ik heb vroedkunde gestudeerd. Na mijn studies heb ik jarenlang als goudsmid gewerkt, iets helemaal anders. Toch bleef de magie van geboortes me fascineren. Daarom heb ik besloten me om te scholen tot doula. Ik wil graag zwangere vrouwen begeleiden, versterken, hen van de juiste informatie voorzien en hen helpen deze bijzondere periode vol vertrouwen te beleven.”

Wat vinden jullie het leukste aan jullie job?

Roza: “Je geeft de mama en papa of meeouder op voorhand allerhande informatie. Zij beslissen daaruit wat zij belangrijk vinden bij de geboorte. Dat kan over kleine details gaan, maar eenmaal de vrouw in arbeid is, hoeft ze daar niet meer over na te denken. We zien dat vrouwen hierdoor zelfzekerder en rustiger de bevalling doorkomen. Dan is het heel mooi dat je daarbij als doula hebt kunnen helpen.”

Stéphanie: “Als je tijdens een bevalling merkt dat er toch heel wat dingen zijn uitgekomen zoals de ouders het wensten, dan is dat mooi om te zien. Zo was ik deze zomer aanwezig tijdens een bevalling in het ziekenhuis. De mama had eigenlijk nooit uitgesproken dat ze niet op haar rug wou bevallen, maar tijdens de bevalling heeft ze dit wel gevraagd. Ik was toen heel trots op haar. Het is haar recht om te kiezen hoe ze bevalt en op dat moment had ze de kracht om dit uit te spreken.”

Roza: “Een geboorte meemaken is sowieso iets magisch, je hebt voor altijd een band met de ouders en de baby.”

“We doen geen medische
behandelingen, maar we werken
wel heel nauw samen met medische
zorgverleners en hebben kennis
van zaken.”

Zijn er ook minder leuke momenten aan de job?

Stéphanie: “Een bevalling loopt niet altijd zoals gehoopt, bijvoorbeeld als er onverwacht een keizersnede nodig is. Ook dan blijft het belangrijk om als doula de vrouw te ondersteunen.”

Roza: “Doula’s kunnen ook aanwezig zijn tijdens een stilgeboorte. Vanaf 20 weken zwangerschap moet je vaginaal bevallen. Vrouwen hebben dan dezelfde rechten, het gaat nog steeds om de geboorte van je kind. Een doula helpt je door dat proces.”

Kan een doula ook bij een bevalling in een ziekenhuis een meerwaarde zijn?

Roza: “Jazeker, als het druk is op de dienst, moeten vroedvrouwen natuurlijk iedereen in het verloskamer helpen. Dan is een doula de constante aanwezigheid voor de vrouw en partner. De zorg voor de zwangere wordt gedeeld, waardoor ook de partner meer ruimte krijgt om zijn of haar geliefde te ondersteunen en zorgeloos mee te kunnen genieten van de geboorte.”

Stéphanie: “Die constante factor is inderdaad belangrijk, zowel thuis als in het ziekenhuis. Wij zijn als doula altijd aanwezig, ook al duurt de bevalling twee dagen. Daarin maak je het verschil, zo geef je vertrouwen en veiligheid. Op die manier komen ook meer hormonen vrij, wat goed is voor een vlotte bevalling.”

Waarom zouden toekomstige ouders voor de begeleiding van een doula moeten kiezen?

Stéphanie: “Het is een investering in de mentale gezondheid van de vrouw en in een mooie start. We geven je alle aandacht en doen onze job altijd met volle overgave.”

Roza: “Bevallen is een bijzondere gebeurtenis. Je doet het als vrouw niet zo vaak, er mag dus echt bij stilgestaan worden. Elke vrouw verdient die kracht en bijstand. Vaak werken vrouwen pas na een tweede of derde zwangerschap samen met een doula, omdat die eerste ervaring misschien niet zo vlot verliep en ze op zoek zijn naar een andere manier om het aan te pakken. Als de baby geboren is, overloop je ook samen met je doula het geboorteverhaal. Dat helpt om de bevalling te verwerken. Tegenwoordig kan je een doula zelfs op je geboortelijst zetten. Het is zeker de moeite waard om als toekomstige ouders uit te zoeken hoe jullie de bevalling willen laten verlopen en of een doula daarbij hoort.”

Op zoek naar een doula of meer informatie nodig? Surf naar www.dedoula.be.

De geboorte van een kindje vergt een hele aanpassing voor je gezin. Om alles vlot te laten verlopen kan je een doula inschakelen. Je ontvangt een terugbetaling tot 150 euro. Dien je factuur in via mail of in een LM Plus-kantoor in je buurt en ontvang je terugbetaling. Meer informatie over de voorwaarden vind je via www.LMPlus.be.

Contactgegevens Stéphanie en Roza:
stephaniejaenen@hotmail.com
roza.wijnberg@gmail.com