Tips & tricks

Recept: visballetjes in spicy tomatensaus

Image

Aan de slag gaan met je gezondheid, dat is ook elke dag gezond eten. Met zijn nieuw boek Plan 500 gram daagt diëtist Michaël Sels, samen met de Diabetes Liga, je uit om elke dag minstens 500 gram groenten en fruit te eten. Dat heeft alleen maar voordelen: je krijgt een flinke dosis essentiële voedingsstoffen binnen, je geeft je immuunsysteem een boost, je voelt je energieker… En wat je eet, wordt ook alleen maar lekkerder met extra groenten en fruit erbij.

Dit recept is een verrassende combinatie van de verfijnde smaak van verse vis met de opwindende kick van een kruidige tomatensaus. Probeer het zelf!

Ingrediënten

1 sjalot

1 teentje knoflook

Olijfolie

1 theelepel chilivlokken

250 gram kerstomaten (gemengde)

1 theelepel balsamicoazijn

400 gram gezeefde tomaten (passata)

1 takje tijm (+extra voor afwerking)

1 takje rozemarijn

1 eetlepel sriracha

1 bosje bladpeterselie

500 gram vaste witte vis

1 ei

2 eetlepels bloem

Peper en zout

1 koolrabi

1 venkelknol

2 eetlepels wittewijnazijn

1 theelepel mierikswortelcrème

Bereidingstijd

 30 minuten

Aantal

4 personen

Voedingswaarde

Energie (kcal): 303

Vet (g): 11

Koolhydraten (g): 20

Koolhydraatporties 1,5

Eiwitten (g): 28

Zo ga je aan de slag

Maak de tomatencompote. Snipper de sjalot en de knoflook en fruit de helft in een scheut olijfolie. Doe er de chilivlokken bij en laat even mee bakken. Halveer de kerstomaten. Meng ze met de balsamicoazijn. Doe de kerstomaten met de passata bij de sjalot en de knoflook. Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn. Doe ze bij de tomatencompote en laat 15 minuten op een zacht vuur sudderen. Breng op smaak met sriracha.

Snijd voor de visballetjes de vis in blokjes. Snipper de peterselie. Doe de vis met de resterende sjalot en knoflook, het ei, de helft van de peterselie en de bloem in een blender. Kruid met peper en zout en mix fijn. Voeg eventueel extra bloem toe tot je een vaste structuur hebt. rol met vochtige handen kleine balletjes van het mengsel.

Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de balletjes goudbruin. Zet het vuur zachter en lepel de tomatencompote bij de balletjes. Laat op een zacht vuur 5 minuten sudderen.

Maak de koolrabi en de venkel schoon. Snijd ze in flinterdunne plakjes. Klop de azijn met een scheut olijfolie, de rest van de gesnipperde peterselie en de mierikswortelcrème tot een dressing. Kruid met zout. Schep de dressing door de koolrabi- en venkelplakjes.

Serveer de visballetjes met de pittige tomatencompote en het slaatje. Werk af met wat extra tijm.