Tips & tricks

Safety first: jouw checklist voor extra veiligheid op de weg

Image

Nu de vakantiemaanden achter ons liggen, korten de dagen alsmaar sneller in. Neem je ’s morgens vroeg de fiets naar het werk of naar school, of ga je ’s avonds laat nog de deur uit om te joggen of de hond uit te laten? Zorg er dan steeds voor dat je veilig deelneemt aan het verkeer.

✅ Kies voor fluo

In het donker ben je soms al vanop 150 meter afstand zichtbaar voor chauffeurs als je reflecterende kledij of accessoires draagt. Ze zijn dus zeker een aanrader om in het donker je zichtbaarheid te verhogen. Overdag zorgt de fluorescerende kleur ervoor dat je extra opvalt voor andere weggebruikers, zeker bij regen of mist. Wist je dat een voetganger of fietser met donkere kledij maar vanop 20 meter zichtbaar is voor een chauffeur? Wees dus extra voorzichtig als je bijvoorbeeld de rijbaan oversteekt in het donker. Geef daarbij extra aandacht aan kinderen, want door hun kleine gestalte zijn ze nog minder snel gezien.

Tunturi X-shape Led Belt en shoeclips

Het X-vormige vest is felgeel en voorzien van reflecterende banen. Aan de voorzijde vind je 4 witte ledlampen en aan de achterzijde 4 rode ledlampen. Deze ledgordel trek je eenvoudig aan over jouw sportkleding dankzij een clipsluiting. Licht in gewicht en waterbestendig! Daarnaast bevestig je de shoeclips gemakkelijk aan de hiel van je schoen. De lampjes kunnen continu branden of knipperen voor extra zichtbaarheid. Beide items zijn ook ideaal voor tijdens het fietsen, wandelen, paardrijden of andere buitensportactiviteit.

Win een LM Plus-fluohesje voor je kleine oogappel

Ga je samen met je kind te voet of met de fiets naar school, de sportclub of jeugdbeweging? Dat doe je goed! Bij LM Plus ziekenfonds stimuleren we een gezonde én veilige levensstijl, voor groot en klein. Daarom schenken we 10 LM Plus-fluohesjes voor kids weg. Wil je kans maken? Stuur dan snel een e-mail naar communicatie@LMPlus.be. Je kunt tot en met vrijdag 20 september deelnemen. Succes!

✅ Focus op de weg, niet op je gsm

Stop voor vertrek je gsm in je jaszak of rugzak. Als je gsm buiten handbereik is, dan creëer je minder verleiding om hem vast te nemen. Laat je gewoonlijk weten als je vertrekt aan je ouders, partner of vrienden? Stuur dan een bericht vóór je vertrekt. Zo blijven je ogen en je aandacht constant bij het verkeer. Luister je graag naar muziek onderweg? Dat mag, maar enkel op een veilige manier. Start een lange playlist voor je vertrekt, want tijdens een fietsrit is het verboden om je gsm te bedienen en bovendien is het gevaarlijk. Zet je volume niet te hard en hou altijd één oor vrij om contact met het verkeer te houden of een fietsbel te horen.

✅ Zet je helm op

Van alle fietsers die gewond raken bij een ongeval heeft ongeveer een derde een hoofd- en/of hersenletsel. Kies daarom voor een fietshelm. Een fietshelm absorbeert en vertraagt de inwerkende kracht op je hoofd bij een val, verdeelt de klap van de val over een grotere oppervlakte en voorkomt dat je hoofd in direct contact komt met de grond of een ander object. Houd er rekening mee dat de helm alleen werkt bij correct gebruik. Hij moet goed op je hoofd passen, niet te groot of te klein, en goed bevestigd zitten met 1 vinger speling tussen je kin en het riempje. Na een ongeval koop je best een nieuwe helm. Ook al lijkt er vanbuiten niets aan, de helm kan vanbinnen wel beschadigd zijn als hij een klap heeft gehad. Let dus op met tweedehandshelmen.

Nutcase fietshelmen
Met de fietshelmen van Nutcase kies je voor veilige helmen met een vleugje plezier! Waarom? Dankzij de hippe prints en voorgevormde ventilatieopeningen zien ze er niet alleen cool uit, maar blijven ze ook cool. Aan de hand van de paardenstaartpasvorm kan je de draaiknop in de helm aanpassen, zo verplaatsen dat de opening aan de achterkant van de helm breder is en je er gemakkelijk het haar doorheen kunt halen. De zachte binnenkant van de helmen, de aanpasbare zijbanden en de draaiknop aan de achterkant zorgen voor een comfortabele en perfecte pasvorm. Voor baby, kinderen en volwassenen!

✅ Blijf uit de dode hoek

De dode hoek is de ruimte die buiten het gezichtsveld valt voor de chauffeur, daar ben je als kwetsbare weggebruiker dus niet zichtbaar. Zet je daarom nooit vlak voor of naast de cabine van een vrachtwagen, of achter de laadbak of oplegger. Fiets of wacht altijd minimum 3 meter rechts achter een vrachtwagen als die aan een kruispunt vertraagt of staat te wachten voor het rode licht. Komt er een vrachtwagen in jouw buurt staan? Maak dan altijd oogcontact met de bestuurder om zeker te zijn dat hij of zij je gezien heeft en geef elkaar een duidelijk teken voor je een manoeuvre uitvoert. Hetzelfde geldt als je een zebrapad wilt oversteken. Fiets je in de buurt van een rondpunt? Laat grote voertuigen altijd voorgaan of stop als ze een rotonde willen verlaten of oprijden. Als fietser zit je bijna altijd in de dode hoek op een rotonde. Zo hebben niet enkel vrachtwagens, maar ook bussen, bestelwagens, tractoren en zelfs personenwagens een dode hoek.

Bron: Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Geniet van 15% ledenkorting

Op zoek naar een specifiek hulpmiddel? We helpen je graag verder in onze Zorgboetiekwinkels in Asse, Aalst, Hasselt, Roeselare en Kapellen. Geen Zorgboetiek in de buurt? Ontdek het uitgebreide assortiment op de webshop www.zorgboetiek.be.