Seks nog altijd taboe? Dat is voor niks nodig volgens seksuoloog An-Sofie De Boi. Integendeel, seks is een belangrijk onderdeel van onze algemene gezondheid en verdient de nodige aandacht.
Waarvoor kunnen mensen bij een seksuoloog terecht?
“Uiteraard voor moeilijkheden of vragen die zich voordoen op seksueel vlak, maar dat kan heel breed zijn. Het gaat niet altijd om seksuele problemen: iemand kan vragen hebben over zijn of haar geaardheid of verlangen naar personen, seksuele ontwikkeling of moeilijkheden op relationeel vlak. Die moeilijkheden hebben een invloed op het psychologisch welzijn van mensen, waardoor het dus vaak om een combinatie gaat van seksuele en psychologische uitdagingen.”
Waarom is het in zulke gevallen belangrijk om de stap te zetten naar een seksuoloog?
“Omdat het niet evident is om zoiets te bespreken met je directe omgeving. Ik merk dat mensen die tot bij mij komen soms eerst een zoektocht op het internet hebben ondernomen, maar dat is niet altijd een goede bron en het kan nog meer twijfels naar boven brengen. De vragen die iemand kan hebben, zijn individueel en moet je dus ook persoonlijk aanpakken. Er hoeft zeker geen schaamte te zijn, seksualiteit is een onderdeel van de algemene gezondheid. Als iemand zich zorgen maakt op dat vlak, kan dat ook een invloed hebben op het algemeen welbevinden. Je doet, naar mijn mening, dus beter iets met die vragen of bezorgdheden.”
Vinden mensen gemakkelijk de weg naar een seksuoloog?
“Ik merk dat er nog altijd een taboe is rond seksuologen. De weg naar een seksuoloog is niet altijd evident. Gelukkig zijn er ook veel mensen die wel de stap durven zetten. Zowel jongeren als ouderen en mensen daartussenin kunnen om verschillende redenen schroom ervaren om de stap naar een seksuoloog te zetten of hulp te zoeken voor moeilijkheden of vragen hierover. Er heerst wel eens een sociale druk en wie zich daaraan afspiegelt, twijfelt vaak aan zichzelf.”
Jongeren beginnen steeds later aan seks, komt dat door die sociale druk die ze ervaren?
“Voor sommigen misschien wel, maar ik denk niet dat er één specifieke reden voor is. Volgens mij heeft dit te maken met verschillende factoren. Wanneer iemand aan seks begint, is een individuele beslissing. Dat gebeurt het liefst wanneer je je er goed bij voelt en op je eigen tempo. Natuurlijk is dat moeilijk als er van buitenaf veel druk komt.”
“Als mensen even minder vaak seks hebben, gaan ze daar niet snel voor uitkomen”
Focussen we ons tegenwoordig te hard op de kwantiteit van seks en minder op de kwaliteit ervan?
“Dat is moeilijk te veralgemenen, maar er zijn zeker patiënten die mij vragen ‘of ze wel normaal zijn’ of mij zeggen dat hun vrienden ‘zo veel vaker seks hebben’. Als mensen even minder vaak seks hebben, gaan ze daar niet snel voor uitkomen. Terwijl zo’n schommelingen perfect normaal zijn in een relatie. Als je als koppel verhuist, een huis verbouwt, kinderen krijgt of begint met een nieuwe job, dan heeft dat mogelijks een impact op je seksleven en is het normaal dat seks tijdens zulke stressvolle periodes minder vaak voorkomt.”
Wat zou je als tip meegeven voor koppels die net in zo’n periode zitten?
“Je moet er blijven over communiceren. Blijf elkaar vragen wat jullie noden, behoeften en verlangens zijn. Het is gevaarlijk om dingen te veronderstellen en er niet over te praten, dat kan leiden tot frustraties en misverstanden. Enkel door te communiceren met elkaar kan er naar een oplossing gezocht worden. Plan ook koppelmomenten in om intiem te zijn met elkaar. Dat hoeft niet meteen naar seks te leiden, maar het kan een moment zijn waarop je terug aandacht hebt voor elkaar. Het spontane verlangen die je beiden aan het begin van een relatie voelt, daar moet je weinig moeite voor doen. Maar dat maakt na enige tijd plaats voor het responsief verlangen, waar je wel meer energie in moet steken.”
Op welk moment zou een koppel zich zorgen moeten maken over hun seksleven?
“Het is belangrijk om naar jezelf te kijken en wat jullie willen als koppel. Heb je als koppel bijvoorbeeld 3 keer per jaar seks en je vindt dat allebei oké, dan hoef je je geen zorgen te maken. Wat wel een probleem kan vormen, is wanneer je als koppel verschillen ervaart in seksuele verlangens of gevoelens en je het moeilijk vindt om hiermee om te gaan. In zo’n geval kan een seksuoloog het gesprek opentrekken en ruimte creëren voor dialoog. Koppels kunnen het na een paar consultaties bij een seksuoloog al gemakkelijker vinden om thuis aan de slag te gaan.”
Heb je vragen en problemen op het gebied van seksualiteit? Een bezoek aan een seksuoloog kan een grote hulp zijn. Als lid van LM kan je rekenen op een jaarlijkse terugbetaling tot acht sessies van 20 euro of maximaal 160 euro voor consultaties bij een klinisch seksuoloog of voor consulten bij Aditi vzw. Wanneer kan je rekenen op een terugbetaling?
- Je bent in regel met de betaling van de bijdragen voor aanvullende diensten.
- De klinisch seksuoloog is aangesloten bij de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS).
- Sessies waarvoor een terugbetaling is voorzien in de verplichte ziekteverzekering komen niet in aanmerking voor een tegemoetkoming.
Meer informatie vind je via www.LMPlus.be