Op een kerstavond, na een familiefeest beslissen Jolien en Pieter-Jan vrij impulsief om een verre reis te boeken. Nog even met z’n tweetjes genieten om daarna aan kindjes te beginnen en snel met drie of vier te zijn. Maar hun kinderwens komt later dan gepland in vervulling. Jolien en Pieter-Jan beleven zware en onzekere jaren nadat Jolien te horen krijgt dat ze aan endometriose lijdt.
Wanneer je beslist om samen een kindje te krijgen, kan dat kindje er niet snel genoeg zijn. Dus toen er vijf maanden na de verre reis van Jolien en Pieter-Jan een positieve zwangerschapstest verscheen, waren ze door het dolle heen. Vrij snel was er een echo gepland, maar het weekend voor die echo begon Jolien te bloeden. Een miskraam. Ze beslissen om toch naar de geplande echo te gaan. “De gynaecologe zei toen dat ze dingen zag die haar verontrusten, ze dacht aan endometriose, maar kon dat op basis van de echo niet zeker zeggen. Ze raadde aan om te blijven proberen, maar in ons achterhoofd te houden dat dat kan meespelen”, vertelt Jolien.
“Ik had altijd al pijnlijke menstruaties gehad en dat heb ik ook eens benoemd bij mijn gynaecoloog. Ze liet toen ook al endometriose vallen, maar op dat moment heb ik daar niet zo veel belang aan gehecht, want iedereen heeft toch wel eens last van pijnlijke menstruaties? Na die echo begon ik de symptomen van endometriose op te zoeken en was alles heel herkenbaar.”
Helaas is endometriose niet alleen heel pijnlijk, maar heeft het ook een impact op de kans om zwanger te geraken. Dat was ook voor Jolien en Pieter-Jan het geval. “In sommige gevallen kan medicatie, zoals de pil, hulp bieden bij endometriose, bij mij was een operatie nodig, waarbij het door endometriose aangetaste weefsel in de buikholte verwijderd werd. Dat was nodig om de toestand in mijn buikholte gezonder te maken, zodat onze kinderwens zo snel mogelijk in vervulling zou kunnen gaan.”
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, verschillende biochemische zwangerschappen, twee ivf-pogingen en zeven terugplaatsingen later komt dan die langverwachte positieve test. “Het was een moeilijke zwangerschap, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ik leefde met een constante angst om iets te verliezen.” Die zwangerschap kende wel een positief einde, twee zelfs: de tweeling Loes en Ellis werd in september 2021 geboren. De kindjes zijn er, maar de endometriose is niet verdwenen: “Een zwangerschap zou een goede remedie zijn ertegen, maar ik heb er helaas nog last van. Gelukkig is het leefbaarder en stabiel, maar het blijft een groot deel van ons leven.”
Benieuwd naar meer? Luister naar onze podcast De Comeback, waarin Jolien en Pieter-Jan meer vertellen over hun ervaringen, de impact van endometriose op hun sociaal leven en het taboe dat errond zweeft.
Wat is endometriose?
Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies, die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook buiten de baarmoeder voorkomen, meestal in de buikholte, op het buikvlies en de organen in het bekken. De belangrijkste klachten van endometriose zijn: menstruatiepijn, pijn bij het plassen en/of stoelgang maken (vooral tijdens de menstruatie), pijn en/of bloedverlies tijdens of na seksuele betrekkingen en vermoeidheid. Endometriose treft 10 procent van de vrouwen in hun vruchtbare leeftijd en wordt vastgesteld bij 25 tot 50 procent van de vrouwen met fertiliteitsproblemen.