Het gebeurt wel eens, koppels die na een lang leven samen ook heel kort na elkaar sterven van verdriet, omdat ze niet zonder elkaar kunnen leven. Maar kan dat verdriet ook letterlijk een hart breken?
Ken je het gebroken-hartsyndroom al? Wanneer bij hevige emotionele stress je hartspier tijdelijk uitvalt. Zo’n 5 procent van de mensen die het meemaken, sterft er ook aan. Het is een vorm van hartverlamming, in de literatuur beschreven als het takotsubo-syndroom. Het fenomeen werd voor het eerst beschreven in de jaren 90 door een Japanse onderzoeker. De naam takotsubo verwijst naar een traditionele Japanse kruik die eruitziet als een omgekeerde paddenstoel. Bij deze aandoening zwelt de top van het hart op, wat op de vorm van zo’n kruik lijkt.
Het takotsubo-syndroom kan ontstaan bij plotse, hevige stress, zowel fysiek als emotioneel. Hevig verdriet lokt het syndroom uit, maar ook wanneer iemand betrokken raakt in een natuurramp, een ernstig ongeval of een zware, onverwachte diagnose krijgt. Het zijn trauma’s die zeer belastend kunnen zijn voor het hart, waardoor het tijdelijk niet meer functioneert. In gevallen waarbij het hart al verzwakt is door leeftijd of ziekte, kan het takotsubo-syndroom gevaarlijk zijn.
Een plotse hevige druk op het hart en pijn op de borstkas zijn de belangrijkste symptomen. Het syndroom wordt daarom soms verward met een hartinfarct. De overgrote meerderheid herstelt goed van het syndroom, zonder verdere klachten. Één op de twintig bezwijkt eraan. Het takotsubo-syndroom treft vooral vrouwen ouder dan 55 jaar.
Je kan dus wel degelijk sterven aan een gebroken hart. Plotse stress, zoals hevige emoties bij het verlies van een naaste, kunnen de hartspier tijdelijk verlammen, wat fataal kan zijn voor wie een bepaalde ouderdom heeft of aan een ziekte lijdt.
Bron: Gezondheid en Wetenschap