Tips & tricks

Vergeet-me-nietje: de eerste bloedprik: kort, snel en heel belangrijk

Image

Het eerste badje, de eerste knuffel, de eerste pamper, … het jonge leven van je kind kent veel belangrijke momenten. De eerste bloedprik is ook zo’n belangrijk moment. Dankzij die bloedprik kunnen aangeboren aandoeningen snel opgespoord worden.

Wat is het precies?

In Vlaanderen kunnen alle ouders hun baby gratis laten screenen op een aantal aangeboren aandoeningen. Het gaat om zeldzame ziektes waarvoor een snelle behandeling erg belangrijk is. Dankzij de screening, ook wel bekend als ‘neonatale screening’ of de ‘hielprik’, kunnen de zeldzame ziektes tijdig opgespoord en behandeld worden. Het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen spoort voornamelijk stofwisselings- en hormonale stoornissen op. Over welke aandoeningen het precies gaat, vind je terug via www.aangeborenaandoeningen.be.

Hoe verloopt de screening?

Een zorgverstrekker in het ziekenhuis of aan huis neemt een bloedstaal via een prikje in de rug van de hand van je baby. Het bloedstaal wordt daarna onderzocht door een screeningslaboratorium.

De bloedprik moet tussen 48 en 96 uur na de geboorte gebeuren, ofwel in de loop van de derde of vierde dag na de geboorte. Het is belangrijk om dit tijdstip te respecteren. Zo wordt de betrouwbaarheid van het resultaat gegarandeerd en kan er tijdig gereageerd worden bij een afwijkend resultaat.

Ben je in het ziekenhuis bevallen? Vraag dan zeker na of de bloedprik al gebeurd is bij je baby vooraleer je het ziekenhuis verlaat. Verlaat je vroeger dan 48 uur na de geboorte het ziekenhuis? Maak die dag nog een afspraak met een vroedvrouw aan huis zodat je baby op tijd getest wordt.

Resultaat

Hoor je binnen de drie weken na het onderzoek niks terug? Dan betekent dat dat er geen afwijkend resultaat is. Is er wel een afwijkend resultaat, dan brengt de arts die vermeld staat op het bloedkaartje jou op de hoogte. Je krijgt dan meer informatie over wat de volgende stappen zijn en wordt doorverwezen naar een gespecialiseerde arts of centrum voor verdere diagnose.

Deelname aan de screening is niet verplicht, maar sterk aanbevolen. De vroedvrouw of arts die het bloedstaal afneemt, zal je toestemming vragen voor deelname aan de screening en het bewaren van je persoonsgegevens. Via www.aangeborenaandoeningen.be vind je alle informatie over het onderzoek. Ook je huisarts kan je meer informatie geven.

Bron: www.aangeborenaandoeningen.be