Door regelmatig te bewegen en dit te combineren met een gezonde voeding, werk je aan een gezonde levensstijl, kan je een gezond gewicht aanhouden en je metabolisme stimuleren. Dit vermindert niet alleen de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, maar helpt je ook om andere gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en obesitas. Daarnaast draagt het bij aan een betere mentale gezondheid en verhoogt het je energieniveau.
Goede intenties
Veel pro’s dus om aan de slag te gaan met je gezondheid, maar dat betekent niet dat je weet waar beginnen. En vooral: hoe je het kan volhouden. Nochtans geven de meest recente cijfers van de Vlaamse preventiebarometer aan dat veel Vlamingen de intentie hebben om binnen een jaar meer te bewegen en gezonder te eten. Maar waarom blijft het meestal slechts bij een intentie?
Netwerk aan (professionele) ondersteuning
Gelukkig sta je er niet alleen voor en kan je ondersteuning krijgen van een netwerk aan professionals (huisarts, diëtist, Bewegen Op Verwijzing-coach, …) die voor je klaarstaan. Zij kunnen je verder informeren en doorverwijzen naar de juiste zorg. Bovendien staan ze in nauw contact met elkaar en kunnen ze samen met jou bekijken hoe jij aan je gezondheid kan werken. Ze vertellen je ongetwijfeld alles over HALT2Diabetes en de groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing of het initiatief Bewegen Op Verwijzing. Zo krijg jij meteen het duwtje in de rug om meer of opnieuw te gaan bewegen!
In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, opgespoord via een 2-stapsmethode én begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico aan te pakken. Meer info: www.halt2diabetes.be.
Bewegen Op Verwijzing helpt mensen op weg naar meer beweging door middel van een persoonlijk coachingstraject en dit voor een lage kostprijs. Samen met een Bewegen Op Verwijzing-coach maak je een persoonlijk beweegplan op. De coach helpt je op weg en motiveert je. Daarna is het aan jou. De coach zet je aan om te gaan bewegen en weet welke activiteiten en sporten gemeentes en verenigingen aanbieden. Alle artsen (huisartsen, specialisten) mogen verwijzen naar de Bewegen Op Verwijzing-coach. Ook andere (zorg)beroepen mogen verwijzen: apothekers, diëtisten, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, maatschappelijk werkers, podologen, psychologen, verpleegkundigen en vroedkundigen. Meer informatie: www.bewegenopverwijzing.be.
Getuigenis: de strijd tegen diabetes
Twee jaar geleden kreeg Eric, na een bloedanalyse, van zijn huisarts te horen dat zijn bloedsuikerwaarden verhoogd waren en dat hij toch wat moest beginnen opletten. Door erfelijke belasting was diabetes geen vreemd woord voor Eric.
Vorig jaar volgde een tweede bloedafname en bleken zijn waarden toch licht gestoord. “Mijn huisarts stelde initieel voor om medicatie op te starten, maar dat zag ik niet meteen zitten omdat het vanuit mijn perspectief allemaal niet zo erg leek. Het ging ‘maar’ over een lichte afwijking. Ondertussen een jaar verder neem ik toch medicatie, omdat mijn waarden niet normaliseerden.”
De diagnose diabetes type 2 houdt Eric bezig en beïnvloedt zijn leven.
“Ik ben altijd sportief en daarbij ook competitief geweest. Door problemen aan mijn voet, werd hardlopen niet meer mogelijk. Voor mij was dat dé manier om fit en gezond te blijven. Je krijgt dan de boodschap dat bewegen belangrijk blijft. Maar hoe vul je dat ‘bewegen’ precies in terwijl het net je gezondheidstoestand is die je erin beperkt?”
Eric ging meteen aan de slag wanneer het woord diabetes viel.
“Na het gesprek met mijn huisarts waarbij ik te horen kreeg dat ik gestoorde waarden had, wilde ik niet meteen starten met het nemen van medicatie. Ik vroeg mijn huisarts of er in mijn situatie nog andere mogelijkheden waren.”
Eric slaagde erin om te vermageren waardoor zijn waarden zakten tot op een punt dat ze (net) binnen de normen bleven. Hij zette heel hard in op gezonde voeding en voldoende beweging. Toch bleek het in zijn situatie aangewezen om ook te starten met medicatie.
Ook op vlak van voeding komt Eric plots voor meer uitdagingen te staan.
“Gelukkig zag ik vlak na het alarmsignaal van de huisarts in het gemeenteblad een advertentie over informatiesessies van HALT2Diabetes. Dankzij die zes sessies kreeg ik meer inzicht in wat diabetes is en wat het belang is van gezonde voeding. Ik kwam daar ook in contact met anderen met een verhoogd risico op diabetes type 2.”
Via het initiatief Bewegen Op Verwijzing kwam Eric in contact met een Bewegen Op Verwijzing-coach.
Eric gaat nu, dankzij een Bewegen Op Verwijzing-coach, wandelen in de natuur. “Met mijn sportieve, competitieve instelling vond ik het demotiverend dat ik niet snel noch ver meer kon lopen omwille van mijn voet, dus deed ik het gewoon niet meer. Mijn coach deed me inzien dat het niet de snelheid noch de afstand, maar wel het bewegen zelf is dat de belangrijkste factor naar een gezondere levensstijl vormt en motiveerde me om te wandelen in de natuur. Daar vond ik rust en de motivatie om opnieuw te gaan bewegen.”
Eric wil zijn verhaal vertellen om anderen te helpen.
“Ik ben open over mijn diagnose diabetes type 2. Er zijn zoveel mogelijkheden, er zijn zoveel initiatieven en er is zoveel belangrijke en relevante informatie voorhanden. Een gezonde en aangepaste leefstijl aanhouden met diabetes is op je eentje niet makkelijk. Door in contact te komen met initiatieven zoals HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing, via die weg ook met lotgenoten en met de juiste mensen kennis te maken, bouw je een netwerk uit waarop je steeds kan terugvallen.”