Bij de invoering van de nieuwe euthanasiewet en de wet betreffende de palliatieve zorg werd al snel duidelijk dat zorgverleners, patiënten en hun familie niet genoeg vertrouwd waren met de inhoud van de wetten. LEIF, of het LevensEinde InformatieForum, ontstond in 2003 om hen hulp aan te bieden bij hun vragen. Vandaag is het doel van LEIF nog steeds om te streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt vooropstaat.
Om dat doel te bereiken leidt LEIF professionele zorgverleners op over de mogelijkheden rond palliatieve zorg, de wettelijke en praktische aspecten van euthanasie en andere beslissingen over het levenseinde. LM ondersteunt dit en werkt al enkele jaren samen met LEIF. Zo werden al onze maatschappelijk werkers opgeleid door LEIF om onze leden te begeleiden bij voorafgaande zorgplanning. Leden van LM kunnen bij onze maatschappelijk werkers terecht voor hulp bij het invullen van een negatieve wilsverklaring, een wilsverklaring euthanasie of zelfs een wilsbeschikking teraardebestelling.
Bij een complexe vraag m.b.t. levenseinde, wanneer het gaat over een actueel euthanasieverzoek of wanneer de naasten meer psychosociale zorg nodig hebben, biedt LEIF eveneens ondersteuning via de LEIFlijn (via 078 15 11 55) of een regionaal LEIFpunt. Natuurlijk gebeurt dit indien mogelijk steeds in nauw overleg met de huisarts. Indien nodig of gewenst kan LEIF ook een LEIFarts, een LEIFconsulent inschakelen of kan er beroep gedaan worden op het ULteam (Uitklaringen Levenseindevragenteam).
Ondersteuning voor naasten
De LEIFartsen krijgen dagelijks vragen van huisartsen. Dat gaat van advies bij een euthanasieverzoek, tot ondersteuning bij de uitvoering. Vaak belangen die vragen niet alleen de patiënt en de arts aan, maar ook de naasten van de patiënt. LEIF wil bij dergelijke vragen ook de naasten zo veel mogelijk informeren en betrekken bij het beslissingsproces en de uitvoering, al is dat bij wet niet verplicht.
Mensen willen bij voorkeur goed omringd hun laatste levensfase doorbrengen. Euthanasie maakt het mogelijk een datum te kiezen en het levenseinde samen voor te bereiden. Naasten zijn daarom graag tijdig geïnformeerd en persoonlijk betrokken in het euthanasieproces. Het bewust kunnen afscheid nemen in een serene sfeer in de periode voor de uitvoering van de euthanasie, een goede voorbereiding op het verloop, en een zeer zorgvuldige uitvoering kunnen het rouwproces ondersteunen. Goede herinneringen aan het afscheid kunnen helpen bij het rouwproces, negatieve daarentegen gaan het rouwproces compliceren. (LEIF)Artsen worden tijdens de vormingsmomenten dan ook gestimuleerd om de familie zo veel als mogelijk te betrekken. Niet alleen om mogelijke nefaste legale gevolgen voor zichzelf te voorkomen maar vooral omdat een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van de euthanasie veel leed bij de naasten kan vermijden en nodig is om het overlijden in alle sereniteit te kunnen laten gebeuren.
Folders, consultaties en onderzoeken
LEIF ontwikkelde met LM een folder ‘Euthanasie van nabij’ om artsen te ondersteunen bij dit voorbereidingsproces van de naasten. Daarnaast organiseert LEIF rouwconsultaties voor naasten na euthanasie of palliatieve sedatie. Dit gebeurt naar aanleiding van mogelijke complicaties bij rouw en op doorverwijzing van een (huis)arts, LEIFarts of andere zorgverlener.
Verder blijft LEIF onderzoeken waar het als organisatie tegemoet kan komen aan onbeantwoorde vragen en noden van naasten en hoe het zorgverleners optimaal kan ondersteunen in het proces.
Wens je meer informatie over LEIF? Ga naar www.leif.be.