Zon op je snoet, een ijsje in de hand en een smeulende barbecue: de zomermaanden zijn zalig. Maar de zon kan ook verraderlijk zijn. We ontkrachten vijf mythes rond zonnen en geven je enkele handige tips mee voor deze zomer!
Ik kan niet verbranden door een raam of achter glas.
Meestal ben je binnen beschermd tegen de zon, maar sommige uv-stralen kunnen toch door het glas komen. Als je dus vaak in de auto zit of in een serre wanneer de zon schijnt, is het risico op huidbeschadiging groter. Bescherm je huid altijd met kleding en zonnebrandcrème.
Een gebruinde huid is gezond.
Een gebruinde huid is net een teken dat je huid zichzelf probeert te beschermen tegen de schade die de zon aanricht. Is je huid roze of rood en voelt het gevoelig aan of jeukt het nadat je in de zon bent geweest, dan is je huid waarschijnlijk beschadigd. Dit soort schade aan de huid kan na verloop van tijd huidkanker veroorzaken.
Ik kan niet verbranden op bewolkte dagen.
Uv-stralen gaan ook door de wolken heen. Dus zelfs op een bewolkte dag kan de zon schade aanrichten. Door de uv-index te controleren, kan je nagaan hoe sterk de zon is. Als de uv-index 3 of hoger is, is de zon sterk genoeg om zonnebrand te veroorzaken, vooral bij mensen die gemakkelijk verbranden en/of een lichte huid hebben. Je kunt de uv-index vinden op de meeste weersvoorspellingen of op de weer-app van je telefoon.
De zon in België is niet sterk genoeg om te verbranden.
De zon is zeker sterk genoeg, vooral tussen half maart en half oktober. Neem ook dan de nodige voorzorgsmaatregelen. Denk aan de ‘schaduwregel’: als je schaduw korter is dan je lengte, betekent dit dat de uv-stralen van de zon sterk zijn.
Ik ben al verbrand, dus het heeft geen zin meer om me nu nog te beschermen.
Dat is niet zo. De schade kan naar verloop van tijd oplopen. Je lichaam heeft geavanceerde reparatiemechanismen die een deel van de schade kunnen herstellen, maar bij elke zonnebrand kan de schade zich opstapelen en zo het risico op huidkanker verhogen. Bescherm jezelf altijd met kledij, een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème.
Welke kleding beschermt tegen de zon?
Sommige kleding is speciaal ontworpen om de huid te beschermen tegen de zon. Als dat het geval is, vermeldt het label een uv-beschermingsfactor. Die factor geeft weer in welke mate de stof uv-stralen tegenhoudt. Hoe hoger de uv-beschermingsfactor, hoe beter het kledingstuk beschermt tegen de zon. Staat er geen uv-beschermingsfactor op het kledingstuk? Dan kies je best voor een dichtgeweven kledingstuk. Wil je controleren hoe veilig een kledingstuk is? Houd de stof voor een lichtbron: hoe ondoorzichtiger de stof is, hoe beter ze beschermt.
Welke zonnebril kiezen?
Een zonnebril is onmisbaar om je ogen en die van je kind(eren) te beschermen. Ga voor een model dat bescherming biedt tegen UVA- en UVB-stralen. Het etiket moet ‘UV400’ of ‘100% UV-bescherming’ vermelden.
Welke hoed kiezen?
Het is belangrijk dat een hoed het hoofd, gezicht, oren en nek beschermt. Geef daarom de voorkeur aan hoeden met een brede rand. Een pet biedt in dat opzicht niet voldoende bescherming. Let er ook op dat het weefsel van de hoed dicht genoeg is.
Bron: www.kanker.be