Tips & tricks

Alles wat je moet weten over de menstruatiecup

Menstruatiecup

Een menstruwat? Ja, een menstruatiecup! Da’s een klein, kegelvormig bekertje, gemaakt uit silicone of latex, dat je tijdens je menstruatie in je vagina inbrengt en dat het bloed opvangt. Afhankelijk van het formaat kan een cup 15 tot 40 milliliter opvangen. Zo’n menstruatiecup  voel je niet zitten, is duurzaam en is een goedkoop alternatief voor wegwerptampons en -maandverbanden. Benieuwd om een cup te gebruiken, maar zit je nog met enkele vragen? We’ve got you!

Menstruatiecup

Hoe gebruik ik een menstruatiecup?

Vooraleer je de cup gebruikt, is het belangrijk dat je het steriliseert. Dat doe je door de cup drie à vijf minuten in kokend water te leggen. Zo is de menstruatiecup helemaal hygiënisch schoon. Herhaal dit proces ook steeds bij het begin en op het einde van je cyclus. Zo ben je helemaal zeker van een 100% hygiënisch gebruik.

Voordat je de cup inbrengt, was je je handen met water en zeep of antibacteriële gel. Duw de cup daarna tussen jouw duim en wijsvinger plat, vouw hem dubbel of rol hem op. Neem een ontspannen houding aan en breng de menstruatiecup in je vagina tot waar het voor jou comfortabel aanvoelt. Hoe diep valt moeilijk te zeggen, de cup zit bij voorkeur voorbij het schaambeen en tegen de baarmoederhals. Als je de cup tussen je vingers loslaat, voel je dat deze zich ontvouwt. Draai nog een klein beetje aan de cup totdat het helemaal goed zit. Zo weet je ook dat de cup volledig opengevouwen is. Zit de cup goed, dan zuigt het heel licht vacuüm waardoor lekkage wordt vermeden. Heb je toch last van lekkage? Dan zit de cup wellicht niet goed of heb je de verkeerde maat.

De cup verwijderen doe je door opnieuw eerst je handen te reinigen. Neem daarna een ontspannen houding aan en druk zachtjes tegen het uiteinde van de menstruatiecup. Trek de cup dan uit je vagina, doe dit langzaam en voorzichtig, want de cup is gevuld met bloed. Eenmaal de cup uit je vagina is, leeg je de inhoud ervan in het toilet of in de wastafel en spoel je de cup met water.

Net als bij het gebruik van een tampon, kunnen de eerste keren dat je een menstruatiecup inbrengt ongemakkelijk en onwennig aanvoelen. Gaandeweg zal je ontdekken welke methode jij het fijnst vindt. Uitproberen is dus de boodschap!

Hoe lang blijft een cup goed of bruikbaar?

Afhankelijk van het onderhoud gaat een cup gemakkelijk vijf jaar mee. Als je menstruatiecup er na vijf jaar nog steeds goed uitziet, dan kan je de cup perfect nog wat langer gebruiken. Pas als je kleine scheurtjes in de cup vaststelt, wanneer de materie begint ‘af te sterven’ of stug van textuur wordt, is je menstruatiecup aan vervanging toe.

Wat als ik de menstruatiecup voel zitten?

Een cup zit pas goed wanneer je die niet voelt zitten. Het feit dat je de cup voelt en dat ook onaangenaam vindt, is een teken dat de cup ofwel niet de juiste maat heeft, ofwel niet diep genoeg in de vagina zit. Probeer in zo’n geval de cup eventueel wat hoger te steken.

Kan de menstruatiecup vastzitten?

Ongeacht hoe diep je de cup inbrengt, je kunt altijd aan het puntje ervan. De cup te hoog steken, waardoor je er niet meer met je vingers bij zou kunnen, kan dus eigenlijk niet. Wat wel mogelijk is, is dat de cup vacuüm trekt, waardoor je het gevoel krijgt dat de cup vaster zit. Je kan dat oplossen door licht op het puntje van de cup te duwen. Als je te hard duwt, kan het wel lekken, want de cup is ondertussen met bloed gevuld.

Kan ik slapen en zwemmen met een menstruatiecup?

Met een cup ben je zeker voor acht uur safe. Slaap je vaak langer dan acht uur, dan is het aangeraden om het ’s nachts niet te gebruiken. De kans bestaat er namelijk in dat de cup volloopt en daardoor lekt. Ook tijdens het zwemmen kan je de cup gebruiken.

Mag ik een menstruatiecup gebruiken wanneer ik een spiraaltje heb zitten?

Een menstruatiecup gebruiken als je een spiraaltje hebt, vormt geen probleem en is zeker veilig. Een spiraaltje heeft touwtjes in de vagina zitten om het gemakkelijk te kunnen verwijderen. Wanneer je die touwtjes voelt zitten en ze dus redelijk laag hangen, moet je wel opletten dat je de touwtjes niet raakt bij het gebruik van de cup. Je kunt voor de zekerheid aan je gynaecoloog vragen om de touwtjes van je spiraal korter te knippen zodat je onbezorgd een cup in- en uit kunt brengen.

Hoe weet ik wanneer de cup vol is?

Dat hangt van vrouw tot vrouw af en van je menstruatiecyclus zelf: op bepaalde dagen is het bloedverlies intenser dan op andere dagen. Je zal dus geleidelijk aan moeten ontdekken hoe lang jij een cup kunt gebruiken vooraleer die volloopt.

TIP: kies voor jezelf vaste tijdstippen uit om de cup te ledigen. Zo heb je een goed idee van de hoeveelheid bloed die je verliest tijdens je cyclus.  

Mag ik een cup na het ledigen terug inbrengen zonder te spoelen?

Het kan geen kwaad om eenmalig de cup te ledigen en zonder te spoelen opnieuw in te brengen. Doe dit wel niet vaak en spoel je cup regelmatig tussen het gebruik door. Je wast je cup tussendoor beter niet met zeep, want dat zou je vaginale flora kunnen aantasten. Wat wel belangrijk is, is handhygiëne: zorg dat je handen vooraf goed gewassen zijn met zeep vooraleer je de cup uithaalt en weer inbrengt.

Is een menstruatiecup veilig?

“Studies wijzen uit dat het onschadelijk is als je het correct gebruikt. Net als bij andere producten moet je het op tijd verwijderen natuurlijk”, vertelt gynaecologe Hannelore Van der Veken. Doordat de cup het bloed opvangt en niet absorbeert, is het minstens even hygiënisch als een maandverband of een tampon. “Het kan geen broeihaard van bacteriën worden. Dat is het grote voordeel. In de middelbare scholen zou er meer aandacht mogen gaan naar dit product. Het is een volwaardig alternatief voor de gekende middelen, dus het zou goed zijn als het wat vaker aan bod zou komen.”

Vakantieattest niet langer nodig voor de berekening van je uitkering

Geen vakantieattest meer nodig voor de berekening van je uitkering

Team LM Plusokt 9, 20241 min read

Ben je arbeidsongeschikt omwille van ziekte, ongeval of moederschapsrust? Tot in 2023 was het noodzakelijk om een vakantieattest te laten invullen door je werkgever of werkloosheidsinstelling. Zo konden wij als ziekenfonds nagaan of alle vakantiedagen opgenomen werden, voordat de maand…

“Er zijn veel vrouwen die stralend door hun menopauze gaan”

“Er zijn veel vrouwen die stralend door hun menopauze gaan”

Team LM Plusaug 28, 20246 min read

De menopauze: elke vrouw maakt het mee en toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over. Menopauzeconsulent Leen Steyaert wil het taboe doorbreken en maakt er haar levenswerk van om vrouwen correct te informeren over deze belangrijke fase in hun leven.…

Aan de slag met je gezondheid

Aan de slag met je gezondheid

Team LM Plusaug 28, 20245 min read

Door regelmatig te bewegen en dit te combineren met een gezonde voeding, werk je aan een gezonde levensstijl, kan je een gezond gewicht aanhouden en je metabolisme stimuleren. Dit vermindert niet alleen de kans op het ontwikkelen van diabetes type…

Zomers zonnen

Zomers zonnen

Team LM Plusjun 19, 20243 min read

Zon op je snoet, een ijsje in de hand en een smeulende barbecue: de zomermaanden zijn zalig. Maar de zon kan ook verraderlijk zijn. We ontkrachten vijf mythes rond zonnen en geven je enkele handige tips mee voor deze zomer!…

Verliefd koppel op het strand

“Blijf elkaar vragen wat jullie noden, behoeften en verlangens zijn”

Team LM Plusjun 17, 20245 min read

Seks nog altijd taboe? Dat is voor niks nodig volgens seksuoloog An-Sofie De Boi. Integendeel, seks is een belangrijk onderdeel van onze algemene gezondheid en verdient de nodige aandacht. Waarvoor kunnen mensen bij een seksuoloog terecht? “Uiteraard voor moeilijkheden of…