Tips & tricks

Heb jij recht op de verhoogde tegemoetkoming?

Image

De verhoogde tegemoetkoming stelt mensen met een laag inkomen in staat om te genieten van verschillende voordelen, waaronder een hogere terugbetaling voor gezondheidszorg: consultatie bij een arts, voorschrijven van geneesmiddelen of in het kader van een ziekenhuisopname. Daarnaast geniet je ook andere afgeleide voordelen.

Om hier recht op te hebben, moet je aan één van deze 3 voorwaarden voldoen:

1.Je hebt automatisch recht op een verhoogde tegemoetkoming

Als je een specifieke uitkering krijgt of als je je in een specifieke situatie bevindt, dan heb je automatisch recht op een verhoogde tegemoetkoming.

Geniet je één van onderstaande uitkeringen, dan heb je automatisch recht op een verhoogde tegemoetkoming:

  • Je ontvangt meer dan drie volledige en opeenvolgende maanden een leefloon of een equivalent daarvan van het OCMW.
    • Je ontvangt de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) of het gewaarborgd inkomen voor bejaarden (GIB).
    • Je ontvangt een tegemoetkoming voor personen met een handicap. Dit kan zijn in de vorm van een integratietegemoetkoming, een inkomensvervangende tegemoetkoming, een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden of het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood.

Opmerking: Een aantal tegemoetkomingen vallen voortaan onder de deelentiteiten. Bijvoorbeeld, het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood valt voortaan onder Vlaanderen (wat overeenstemt met de voormalige THAB of  Tegemoetkoming Hulp Aan Bejaarden) en de APA (Aide aux Personnes Agées) is geldig in Wallonië en Brussel. Andere tegemoetkomingen zoals de integratietegemoetkoming blijven echter een federale aangelegenheid. 

Als je je in één van onderstaande situaties bevindt, heb je eveneens automatisch recht op de verhoogde tegemoetkoming:

  • Een niet-begeleide minderjarige vreemdeling.
  • Een wees waarvan beide ouders overleden zijn.
  • Een kind met een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van minstens 66%.

Jouw ziekenfonds beschikt over alle noodzakelijke gegevens om het recht automatisch toe te kennen en zal jou zelf aanschrijven om te melden dat je voortaan recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming.

2. Je bent onderworpen aan een inkomensonderzoek

  • Je bent ingeschreven in een speciale hoedanigheid (je hebt een ‘indicator’)

Bepaalde groepen met een speciale hoedanigheid (indicator) hebben een hoger risico op een laag inkomen, zoals gepensioneerden, invaliden, eenoudergezinnen, enzovoort. Indien je ingeschreven bent als één van deze hoedanigheden bij jouw ziekenfonds, kun je ook recht krijgen op een verhoogde tegemoetkoming. Je krijgt in dit geval geen automatisch recht, maar je bent onderhevig aan een inkomensonderzoek. Je zal een verklaring op eer moeten vervolledigen en een aantal bewijsstukken met betrekking tot je gezinsinkomsten moeten voorleggen aan jouw ziekenfonds. Een ziekenfondsmedewerker maakt daarop de berekening voor jou.

Voor het inkomensonderzoek wordt in dit geval rekening gehouden met je maandinkomen. Het gezinsinkomen moet lager zijn dan 27.550,86 euro per jaar, verhoogd met 5.100,42 euro per bijkomend gezinslid*.

Jouw ziekenfonds zal je voor het inkomensonderzoek zelf contacteren op het ogenblik van het ontstaan van de indicator.

  • Je bent niet ingeschreven in een speciale hoedanigheid (je hebt géén ‘indicator’)

Personen die niet ingeschreven zijn in een speciale hoedanigheid (geen indicator), hebben ook de mogelijkheid om recht te krijgen op de verhoogde tegemoetkoming. Jouw ziekenfonds zal in dit geval rekening houden met een gemiddeld jaargrensbedrag voor de inkomens van het vorige jaar (25.630,67 euro per jaar, verhoogd met 4.744,94 euro per bijkomend gezinslid)**. Verder is de werkwijze bij deze personen gelijkaardig: je bent eveneens onderhevig aan een inkomensonderzoek (vervolledigen verklaring op eer en aanleveren van bewijsdocumenten gezinsinkomsten).

In dit geval neem je best zelf contact op met jouw ziekenfonds.

Opgelet! Kinderen van gescheiden ouders kunnen worden meegenomen in de berekening van het huishoudinkomen van elk van de twee ouders. Dit houdt in dat de ouder die het kind niet ten laste heeft, wel de mogelijkheid heeft het grensbedrag te verhogen voor dit kind. Als je je in deze situatie bevindt, neem je best zelf contact op met je ziekenfonds.

3. Je hebt een laag inkomensniveau (de proactieve stroom)

Indien jouw gezin niet binnen de eerder vermelde categorieën 1 of 2 valt en indien jouw ziekenfonds heeft vastgesteld (na contact met de FOD Financiën) dat je gezin mogelijk recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming op basis van een laag gezinsinkomen (jaarlijkse proactieve stroom), zal jouw ziekenfonds zelf contact met jou opnemen om een inkomensonderzoek uit te voeren. Je zal hiervoor een verklaring op eer moeten invullen en bewijsdocumenten inzake jouw gezinsinkomsten voorleggen. Voor het inkomensonderzoek zal jouw ziekenfonds in dit geval rekening houden met het jaarlijks grensbedrag van de actuele inkomens.

Jouw ziekenfonds zal je voor het inkomensonderzoek zelf contacteren.

Jaarlijkse controle

Voor de categorieën waarbij een inkomensonderzoek wordt uitgevoerd door jouw ziekenfonds (punt 2 en 3) worden eveneens jaarlijkse controles gehouden om te verifiëren of je nog steeds aan de inkomensvoorwaarde en, indien van toepassing, de hoedanigheidsvoorwaarde (indicator) voldoet. Dit gebeurt op basis van een bevraging van de belastingsdienst (FOD Financiën) en de verkregen inkomstengegevens. Op basis van deze controle wordt jouw recht op de verhoogde tegemoetkoming ingetrokken of verlengd.

Nieuw vanaf 1 oktober 2024

Alleenstaanden die gedurende 3 opeenvolgende maanden een werkloosheidsuitkering, een arbeidsongeschiktheids- of invaliditeitsuitkering hebben ontvangen, krijgen automatisch recht op de verhoogde tegemoetkoming als hun financiële situatie als bescheiden wordt beschouwd. Dit recht wordt toegekend door het ziekenfonds en vereist geen inkomensonderzoek. Het ziekenfonds zal gebruik maken van databankgegevens waarover het beschikt om te controleren of aan de inkomensvoorwaarden wordt voldaan.

Andere voordelen

Dankzij de verhoogde tegemoetkoming geniet je onrechtstreeks de volgende voordelen*:

  • Een hogere terugbetaling van de meeste medische ziektekosten
  • Je komt in aanmerking voor de sociale maximumfactuur (MAF)***
  • Een lagere ligdagprijs bij een verblijf in een verzorgingsinstelling
  • Recht op een sociaal telefoontarief
  • Kortingen voor het openbaar vervoer
  • Tussenkomst stookoliefonds (OCMW’s)
  • Een lagere prijs voor bepaalde vakanties georganiseerd door jouw ziekenfonds (bv. jongerenvakanties via Crejaksie)
  • Lagere bijdrage voor de Vlaamse Sociale Bescherming
  • Vermindering van sommige belastingen (zoals vuilnisophaling)
  • Taxicheques (in grotere steden)

*Bepaalde voordelen zijn niet voor iedereen van toepassing. Voor bepaalde voordelen moet je aan bijkomende voorwaarden voldoen. Consulteer daarom telkens de authentieke website van het voordeel om te weten of je recht hebt op een bepaald voordeel.

Voor meer informatie, ga op onze website www.LMPlus.be.

Hoe aanvragen?

Als je de verhoogde tegemoetkoming niet automatisch ontvangt, zal jouw ziekenfonds in de meeste gevallen contact met jou opnemen. Je bent echter vrij om ook zelf contact op te nemen met jouw LM Plus-kantoor:

– Je vult een aanvraagformulier (verklaring op eer) in.

– Je legt je inkomensbewijzen voor.

– Als je aanvraag is goedgekeurd ontvang je blauwe kleefzegels met een aangepaste code.


*Deze grensbedragen zijn van toepassing vanaf 01/05/2024.

**Dit zijn de jaarlijkse gemiddelden van het inkomensplafond, voor aanvragen ingediend in 2024. Deze bedragen worden regelmatig geïndexeerd. Je kan de bijgewerkte informatie terugvinden op de website van het RIZIV.

***Bepaalde categorieën van personen met een handicap die een integratietegemoetkoming genieten, maar bij wie de FOD Sociale Zekerheid een aftrek toepast, wegens de inkomsten van de echtgenoot of de persoon met wie de gehandicapte een gezin vormt, zijn echter uitgesloten van de sociale MAF.