Een bloedneus, het komt altijd op de verkeerde momenten en je wilt er zo snel mogelijk van af. Wat helpt echt en welke methodes zijn fabeltjes?
Een bloedneus ontstaat doordat er kleine bloedvaatjes in je neus scheuren. Dat kan gebeuren als je een slag of stoot op je neus krijgt, je hevig niest, snuit of in je neus peutert. Er zijn echter ook mensen die spontaan een bloedneus krijgen door een verhoogde bloedruk, na een verkoudheid of bij de overgang van een koude naar warme ruimte.
Om een bloedneus snel te verhelpen, worden vaak allerlei middeltjes voorgesteld. Een voorbeeld daarvan is een koude sleutel, icepack of diepvriesgroenten in je nek leggen. Omdat de bloedvaten in je nek samenknijpen door de kou zou er minder bloed naar je neus stromen, waardoor de bloeding stopt.
Werkt het echt of is het een fabeltje? De methode werd ooit onderzocht door enkele wetenschappers. Ze gingen bij 56 gezonde vrijwilligers na of icepacks in de nek wel degelijk een neusbloeding stopten.
De onderzoekers namen de bloedcirculatie in het neusslijmvlies op voor en nadat ze het ijs in de nek legden. Uit die metingen bleek dat de kou in de nek geen effect had op de bloeddoorstroming in het neusslijmvlies. En als een icepack niet werkt, dan zal een sleutel, die minder koud aanvoelt, ook niet helpen.
Wat doe je best wel als jij of iemand anders kampt met een bloedneus?
- Trek eerst wegwerphandschoenen aan en laat het slachtoffer zitten om te voorkomen dat hij of zij flauwvalt.
- Vraag het slachtoffer om het hoofd licht voorovergebogen te houden in leeshouding en door de mond te ademen.
- Laat vervolgens het slachtoffer de neus goed snuiten.
- Vraag nadien om de neusvleugels 10 minuten ononderbroken dicht te knijpen, net onder het harde gedeelte van de neus.
- Controleer na 10 minuten of de bloeding gestelpt is. Als dat niet het geval is, vraag je om de neus opnieuw 10 minuten ononderbroken dicht te knijpen.
- Als de bloeding is gestopt, maak je de buitenkant van de neus en het gezicht voorzichtig schoon. Geef het slachtoffer de raad om het even rustig aan te doen, zodat het beschadigd slijmvlies goed kan genezen
Bron: Gezondheid en Wetenschap